Foto: SVT

Därför berättade jag ingenting

Publicerad

Vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier har strömmat de senaste veckorna, efter metoo-kampanjen drog igång. Men många gånger tidigare har det varit tyst. Här samlar vi in tankar och vittnesmål kring tystnadskulturen. Varför tror du det varit vanligt att hålla tyst? Varför har du inte berättat själv?

SVT rapporterade · Tystnadskulturen

Hej och välkomna till denna live-chatt! Här får alla som vill dela med sig av egna tankar kring tystnadskulturen om sexuella övergrepp och trakasserier. Varför tror du det varit vanligt att hålla tyst? Finns det kanske någon gång då du själv inte vågat berätta?
13.27
Jag höll tyst ialla år för jag skämdes och var rädd för att inte vara omtyckt.
13.47
När jag gjorde lumpen så runkade killarna på min toalett och sprutade spermier över hela spegeln. När jag ville anmäla så sa "advokaten" vid P4 att bevisen var bortstädade och uppmanade mig att tänka till en gång till eftersom jag ville bli yrkesofficer och mina kollegor inte skulle gilla en polisanmälan. Jag gick inte vidare eftersom jag inte ville dra uppmärksamhet till mig.
13.47
Hej. Jag har jobbat inom psykiatrin i nästan 40 år.
Har aldrig,förvånande nog med tanke på kvinnodominerade arbetsplatser, aldrig sett eller hört talas om sexuella trakasserier/övergrepp någon gång där jag arbetat.
"Kärlek på sjukhus"däremot med båda parters medgivande har hänt på arbetsplatsen, dag som natt..
13.52
Min första reaktion på #metoo var att det inte gäller mig, jag har ju inte blivit våldtagen. Sedan förstod jag att det även handlar om allt från kommentarer till tafsande och då kom jag i håg flera olika tillfällen där jag varit utsatt. Men att berätta när det var aktuellt, vem skulle bry sig, det är ju så vanligt så att en tar det för "normalt", något som bara är.
13.59
Min man hade en hög position vid kommunen. Han psykiskt och fysiskt misshandlade mig och barnen. Tre stycken anmälningar till kommunen om barnmisshandel. De kom bort...fanns inte kvar ens i arkivet. När han hotade mig efter det jag flyttat ifrån honom, att han skulle släpa mig efter bilen tills jag dog. Anmälde jag till polisen. Hade Tom röst inspelning på band av hoten. Allt blev avskriver. Så vad är det då för mening med att anmäla. När inte ens polisen tar en på allvar.
13.59
Han var så pinsam i sina försök att trakassera och förminska mig. Trodde han insåg att han gjort bort sig rejält. Sen fick jag höra han försökt med någon annan. Förstod då att han inte insett hur pinsam han är.
15.06
Till ’Sjuksköterska’ - jag förstår dig så väl!
Varför jag inte anmält eller sagt något om allt under åren? Jag har anmält incest flera gånger - men en person med makt och förmågan att manipulera klarar sig nästan alltid undan - så bryr sig ingen ens då, varför skulle någon bry sig om tafsand då?
Eller - det kanske är lättare att bry sig om?
I fjol anmälde jag en äcklig gubbe som ringde på en blocket-annons jag hade ute och spelade in allt han sa. Polisen bad inte ens om inspelningen med namn, nummer och allt på.
15.06
Uppvuxen i dysfunkionell familj. Min pappa visade upp mig inför kompisar när jag fick bröst. Jag lärde mig då hur man blir sedd. Fick en sjuk syn på mig själv och på män. Går i terapi nu som pensionär. Är psykiskt sjuk och vill bara ha lite livskvalitet i slutet av livet. Alla mina systrar därute, ni är inte ensamma . Ta hjälp att få må bra.
15.06
Vad betyder det att "berätta"? Har man varit tyst om man sagt högt vad som hänt och händer? Halva problemet är ju att man som kvinna väldigt tidigt lär sig att det är så här det är, pojkar/män är såna, inget att göra åt, det betyder ingenting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet