Därför debatterar vi Brexit i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckans hårda politiska strid i det brittiska parlamentets underhus har tydliggjort de allt skarpare motsättningarna mellan den konservative premiärministern Boris Johnson och numera majoriteten i parlamentet.

Grundfrågan handlar om ifall Storbritannien verkligen ska lämna EU den 31 oktober eller om Brexit-datumet på nytt ska skjutas upp. Och vilket alternativ som är mest i linje med folkviljan.

Den frågan splittrar nu långt in i det konservativa Torypartiet. Premiärminister Boris Johnson har kastat ut 21 parlamentsledamöter som röstat emot honom i omröstningar under veckan.

Nyhetsbloggen

Boris Johnson menar att oppositionen försöker köra över resultatet i folkomröstningen för tre år sedan. Då röstade en majoritet av britterna för att Storbritannien ska lämna EU. Det borde ske snarast, med eller utan avtal, menar premiärministern.

Motståndarna hävdar att britterna aldrig röstade för att en avtalslös Brexit som skulle kunna få förödande konsekvenser för det brittiska samhället. De vill till varje pris undvika att Storbritannien kraschar ut ur EU utan klara spelregler för skilsmässan.

Därför har en majoritet i parlamentet under veckan drivit igenom en lag som förbjuder Storbritannien att lämna EU utan avtal den 31 oktober och som tvingar premiärministern att – mot sin vilja – begära en förlängning av utträdesdatumet om inget nytt avtal med EU finns på plats.

Först då, förklarade Labourledaren Jeremy Corbyn, skulle det vara möjligt att gå med på premiärminister Johnsons krav på nyval.

Parlamentet eller premiärministern – vem företräder bäst folkviljan? Vi diskuterar detta i Agendas studio tillsammans med fd EU-ministern Birgitta Ohlsson (L). Hon har nyss flyttat hem till Sverige efter att ha varit bosatt i Storbritannien det senaste året. I studion finns också Dick Erixon, chefredaktör för SD-ägda nättidningen Samtiden. Han skrev häromdagen en artikel där han beskrev parlamentets agerande som folkförakt och ett svek mot demokratin.

Vi har också intervjuat Simon Kuper som är brittisk författare och kolumnist i Financial Times. Han gick på universitetet i Oxford ungefär samtidigt som Boris Johnson och många andra av dagens ledande brittiska politiker. Deras tid i elituniversitetens debattklubbar har haft en avgörande betydelse för dagens diskussion om Brexit, anser Simon Kuper som själv tillhör kritikerna av Brexit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet