Nu anar analytiker svårare tider, om den internationella Huawei-bråket får ny fart. Foto: TT

”Huawei-förbud” kan slå hårt mot Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Din största konkurrent stängs ute från ett helt lands marknad – strålande nyheter för ett företag, skulle man kunna tro. Men när Sverige debatterar Huawei-förbud så har Ericsson goda skäl att oroa sig. Enligt flera experter är risken stor att Kina svarar med samma mynt.

På näringsdepartementet i Stockholm sitter energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och tjänstemännen runt honom med pannan i djupa veck. Vad man funderar på, bland annat, är vad man egentligen ska ta sig till för att dämpa oron kring byggandet av 5G-nätet, och risken att utländsk teknik används för att spionera eller sabotera.

”Definitivt” en risk

Huawei är världens största leverantör av telekomsystem, med Ericsson och Nokia som främsta rivaler på 5G-marknaden. Man hade därmed kunnat tro att de senare skulle välkomna ett förbud mot Huawei när exempelvis Sverige ska bygga 5G. I själva verket bör Ericsson oroa sig för vad det egentligen skulle betyda, enligt flera analytiker SVT Nyheter talat med.

Om Sverige skulle stänga ute Huawei eller andra kinesiska företag är risken nämligen stor att Kina svarar med samma mynt, och den kinesiska marknaden är långt större än den svenska.

– Jag tror definitivt att det finns en sådan risk, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

– Om Sverige bestämmer sig för att utesluta kinesisk utrustning så kan det också slå tillbaka mot, i det här fallet, Ericsson.

”Oförsonlig” inställning

Han får medhåll av Kristina Sandklef, Kinarådgivare med bakgrund i bland annat Ericsson och Försvarsmakten.

– Det tycker jag är en befogad oro, om jag ska vara helt ärlig, säger hon.

– Om vi tittar på hur Kina beter sig just för tillfället så är det lite så att man svarar med samma mynt.

Liknande oro har också funnits i Finland i samband med diskussioner kring ett Huawei-förbud. Men då är det finländska Nokia som hamnat i fokus, medan det i delar av Asien är Samsung. Kina har visat en ”oförsonlig” inställning till andra länder i lägen där utrikespolitik och handel mötts, säger hon.

– Det finns absolut en fara för att Nokia, Ericsson, Samsung och vem som nu säljer den här tekniken kan bli påverkade.

Hur långt går Kina?

Den stora frågan är hur långt Kina är berett att gå för att slå tillbaka mot vad man ser som angrepp på kinesiska företag, säger flera experter SVT talat med. Kina är en stor marknad och en stormakt på många sätt, men det är också självt handelsberoende och har en sviktande ekonomi. Huruvida Kina verkligen är berett att skada sig självt för att straffa andra, det återstår att se.

Ericsson vill inte kommentera möjliga konsekvenser för företaget, om Huawei stoppas från den svenska marknaden.

”Vi spekulerar inte kring eventuella politiska beslut”, skriver Ericsson i ett uttalande till SVT Nyheter.

”I samband med vår kvartalsrapport för det fjärde kvartalet, den 25 januari, meddelade vi att vi hittills inte har sett någon märkbar påverkan på vårt resultat.”

Sverige utreder möjligt 5G-stopp

Nyligen kom utredningen Frekvenser i samhällets tjänst som bland annat föreslår att lagarna för vem som får ha exempelvis 5G-nät skärps, med hänvisning till Sveriges säkerhet. Ygeman har dock framhållit att det kan behövas förbud som specifikt riktar in sig på just teknikleverantörerna, och utan att vilja peka ut just Huawei och Kina, så är det dem debatten kommit att kretsa kring.

– Skulle det visa sig att det finns företag vars teknik bidrar till att skapa fara för Sveriges säkerhet, då måste vi ha möjlighet att agera så att den tekniken kan uteslutas ur våra nät, sade Ygeman nyligen till SVT Nyheter om saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.