Därför flyttas inte Viktoria till svenskt fängelse: ”Om Irak vill kan de själva driva frågan”

Publicerad

Irak har inget intresse av att hålla utländska IS-kvinnor som fångar i Irak, säger en parlamentsledamot insatt i fallet med svenska Viktoria. Men från svenskt håll är det irakiska myndigheter som satt stopp för förflyttningen av fångar från det ökända Rusafa-fängelset till Sverige. 

– Det krävs två för att dansa tango, säger Ashraf Ahmed, ämnesråd på svenska justitiedepartementet.

Svenska Viktoria avtjänar ett fängelsestraff på 15 år i det ökända Rusafafängeslet i Badgad i Irak, dömd för samröre med IS. Hon har vid två tillfällen asökt om att få sitt straff överfört till Sverige. Båda gånger har hon fått avslag. 

”Avsaknaden av samtycke från Irak utgör hinder mot överförande” skriver justitiedepartementet i sitt senaste beslut i maj i år. 

I nuläget finns inget avtal mellan Sverige och Irak om att överföra fångar som dömts till fängelse i det andra landet.

Irakisk politiker: ”Irak är ett instabilt land”

Från irakiskt håll har man å sin sida inte något intresse av att hålla utländska IS-dömda fångna i Irak. Det menar Muthanna Amin, irakisk parlamentsledamot som satt sig in fallet med Viktoria. 

Amin bekräftar för SVT Nyheter att det inte finns något avtal mellan länderna, men att Sverige ändå kan ansöka om strafföverföring. Antingen skulle Sverige ansöka om ett samförståndsavtal, ett så kallat MOU. Eller så kan Sverige göra en specifik förfrågan gällande den svenska kvinnan.  

Tror du att Iraks justitiedepartement i så fall skulle bevilja en strafföverföring? 

- Ja, det tror jag. Vi tjänar inget på och har inget intresse av att hålla dessa fångar. Irak är idag ett instabilt land som på många sätt fungerar dåligt. Förhållandena i fängelset är svåra och man lever inte upp till kraven om mänskliga rättigheter.  

Vill Irak skicka hem alla utländska IS-kvinnor? 

- Så har jag förstått det. De länderna vars medborgare sitter i fängelse hos oss borde visa solidaritet med Irak som drabbats så hårt av krig. 

Svenska departementet: ”Irak har inte gett oss någon öppning”

Ashraf Ahmed, ämnesråd på svenska justitiedepartementet, säger till SVT Nyheter att Sverige redan har ansökt om strafföverföring specifikt för den svenska kvinnan, men fått svaret att det inte är möjligt enligt Irakisk lagstiftning. Vad gäller en MOU så är det något som kan ta flera år. 

- Irak har i nuläget inte gett oss någon som helst öppning som gör att vi kan komma vidare i processen. Det krävs två för att dansa tango. Om Irak vill skicka hem dessa kvinnor kan de också själva driva frågan om strafföverföring genom att justera sin lagstiftning så att ett överförande blir möjligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.