Arkivbild. Foto: TT

Därför granskar vi Preem

Uppdaterad
Publicerad

En sak är säker: världens och Sveriges utsläpp av växthusgaser måste minska kraftigt de närmsta åren om klimatförändringarna ska kunna begränsas.

Hur detta ska gå till är däremot mer oklart.

Privatpersoners ansvar för att minska sitt klimatavtryck, genom färre flygresor och mindre köttbitar på tallriken, har diskuterats flitigt på senare tid. Men mer uppmärksamhet behöver riktas mot de industrier och politiska system som påverkar klimatet och miljön i betydligt större utsträckning.

Vi granskar Preems planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil av flera skäl. Dels för att bygget kan bli Sveriges största utsläppare av växthusgaser om det genomförs, och för att planerna skapat en infekterad konflikt på orten, där miljardinvesteringar och jobb ställs mot miljön och klimatet.

Fallet riktar också ljuset på svagheterna i EU:s handel med utsläppsrätter. Det är unionens kanske viktigaste verktyg för att få ner utsläppen av växthusgaser i medlemsländerna, men kan också hota Sveriges egna klimatmål, bara drygt ett år sedan de började gälla.

SVT kommer fortsätta granska klimatet framöver. Har du tips – hör gärna av dig till tipsaoss@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet