Madeleine Beckman, länsveterinär på länsstyrelsen Halland, om svårigheterna med de notoriska vanvårdarna. Foto: SVT

Därför har myndigheter svårt att stoppa notoriska vanvårdare av djur

Uppdaterad
Publicerad

Trots upprepade kontroller, djurförbud och polisanmälningar fortsätter vissa människor att skaffa djur. Myndigheter upplever att det är svårt att stoppa de notoriska vanvårdarna.

SVT Nyheter har berättat om människor som har vanvårdat djur i decennier, trots djurförbud och upprepade kontakter med myndigheter.

På länsstyrelsens djurskyddsenheter beskriver flera personer som vi har pratat med svårigheterna med att stoppa dessa personer.

– En människa som får ett brev brukar rätta sig efter det, men för dem som inte verkar ha något nätverk runt sig är det svårt. Det här är oftast människor som inte mår bra, säger Madeleine Beckman, länsveterinär på länsstyrelsen Halland.

Skaffar nya djur

Länsstyrelsen kan omhänderta djuren och anmäla ägarna. Men vid en dom är straffen låga och ofta dröjer det inte länge innan de skaffar djur på nytt.

– Vissa verkar vara helt obotliga. Vi kan göra orosanmälningar till socialen men sedan har vi inte mycket verktyg kvar i lådan, säger Madeleine Beckman.

I samhällets utkant

Även Jenny Larsson, ansvarig för djurskyddsområdet vid länsstyrelsen Gävleborg, beskriver att det ofta handlar om personer som befinner sig i samhällets utkant.

– De mår inte bra och det finns ofta en sjukdom med i bilden. Vi uppfattar det som att man ofta ser det som att man är djurvän, men man kan ha svårt att säga nej och svårt att begränsa antalet. Det är väldigt sällan vi stöter på personer som medvetet gör illa djur, säger hon.

Det finns ett nationellt register över människor med djurförbud. För länsstyrelsen är det högt prioriterat att göra kontroller hos människor som bedöms ha en stor risk att bryta mot förbudet, samtidigt finns det inte möjlighet att lägga alla resurser på ett fåtal individer, enligt Jenny Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.