Därför höjer Riksbanken räntan nu

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gav Riksbanken besked om att styrräntan höjs från -0,25 procent till noll procent. Det trots att den svenska ekonomin mattats av på senare tid, men riksbankschefen Stefan Ingves tycker det är motiverat ändå.
– Vi har fått upp inflationen till vårt mål på två procent, säger han till SVT Nyheter.

Flera kritiska röster har höjts mot att Riksbanken väljer att höja styrräntan samtidigt som den svenska ekonomin inte går lika starkt framåt längre. Men riksbankschefen ser inga problem med att höjningen kommer nu.

– Vi har haft en synnerligen god ekonomisk utveckling i den svenska ekonomin. Nu går det lite långsammare de kommande åren, men vi tycker inte att det är motiverat att ligga på minusränta fortsättningsvis, säger Stefan Ingves.

Han tror inte att det blir några problem att hålla inflationen till den nivå som behövs.

– Vi tror att vi klarar vårt inflationsmål på två procent också om räntan ligger på noll under några år framöver, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.