Därför intervjuar Agenda analytiker från Iran och USA

Publicerad

I veckan var ett regionalt storkrig nära att bryta ut i Mellanöstern. Det säger den iranske professorn Nasser Hadian i en intervju i Agenda 12 januari. I kvällens program vill vi på redaktionen förklara hur veckans blodiga händelser – bland annat dödandet av den iranska toppgeneralen Suleimani – påverkar maktkampen mellan USA och Iran och risken för krig mellan dem och deras allierade. För att göra detta intervjuar vi två analytiker från respektive land.

Nasser Hadian är verksam vid Teherans universitet som professor i internationella relationer, och anses ha god inblick i Irans presidentadministration. Han har lång erfarenhet av att bedöma Irans utrikespolitik, och har själv starka åsikter om hur Iran ska tvinga USA lyfta de ekonomiska sanktionerna mot landet. Hadian har tidigare arbetat för den amerikanska tankesmedjan Middle East Institute och vid Colombia University i USA. 

Vi intervjuar också den amerikanske irankännaren Michael Rubin, som är verksam som mellanösternanalytiker vid den konservativa tankesmedan American Enterprise Institute i Washington. Han har tidigare arbetat på försvarhögkvarteret Pentagon och skrivit boken ”Eternal Iran” om hur Irans historia påverkar landets känsla av utsatthet. AEI beskrivs ibland som den ledande neokonservativa tankesmedjan. Neokonservatism är en ideologi som menar att USA bör använda militära medel för säkra sina intressen och skapa fred.  

Dessa två intervjuer, tillsammans med ett inslag som ger den historiska bakgrunden, hoppas vi ska ge tittarna en förståelse för vad som är viktigast för parterna, och vilken strategi de har för att vinna konfliken.

I programmet intervjuar vi också utrikesminister Ann Linde, som får ge den svenska synen, som i stora delar överensstämmer med övriga EU-länders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet