Därför intervjuar Agenda chefen för Ikeas varuhuskedja

Uppdaterad
Publicerad

Söndag den 3 maj intervjuar Agenda Jesper Brodin, vd för Ingka Group, som driver majoriteten av Ikeavaruhusen runt om i världen. Brodin har tillsammans med ytterligare 180 företagsledare och politiker skrivit under en appell om en Grön återhämtning efter coronapandemin.

Strax före pandemin bröt ut fattade EU-länderna beslut om en ”Green Deal”, en färdplan för att minska klimatskadliga utsläpp med hundra procent till 2050. Färdplanen innebär att 10 000 miljarder kronor ska investeras i Europa fram till 2030 för att ställa om våra samhällen.

I appellen om Grön återhämtning uppmanar undertecknarna EU-länderna att göra verklighet av dessa planer och se till att klimatomställningen bidrar till en snabb återhämtning av våra ekonomier.

Storföretagen orsakar mycket utsläpp av växthusgaser och vi vill veta hur ikeavaruhusen kan bidra till att klimatbelastningen kan minska, och vilka investeringar Jesper Brodin vill se av samhället för att underlätta för företagets miljömål.

I programmet medverkar även moderata fd finansministern Anders Borg och fd språkröret för miljöpartiet Maria Wetterstrand för att tala om huruvida Sveriges ekonomi kan omstartas på ett grönt sätt, eller om fullt fokus måste ligga på att få igång företagen och rädda jobben, oavsett vilken effekt det får på miljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet