Därför intervjuar Agenda Human Rights Watch om krigsbrott i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndag 24 november intervjuas Kenneth Roth, VD för människorättsorganisationen Human Rights Watch om hur offren för den syriska regimens tortyr och krigsbrott ska kunna få upprättelse.

Inget krig i vår tid har drabbat civilbefolkningen lika hårt som inbördeskriget i Syrien. Sedan kriget startade har Human Rights Watch (HRW) ägnat stora resurser att kartlägga misstänkta krigsbrott och intervjua dem som drabbats. 

HRW är en internationell organisation med säte i New York, som tillsammans med Amnesty International räknas som den mest inflytelserika människorättsorganisationen i världen. Till skillnad från Amnesty tar HRW ibland ställning i konflikter och uppmanar ibland till sanktioner mot någon krigförande part.

Omkring 400 personer arbetar för organisationen runt om i världen och de publicerar regelbundet närmast akademiska rapporter som beskriver bakgrunden till människorättsbrott under en konflikt. Researchrar som arbetar på organisationen har kallats in som vittnen vid olika internationella tribunaler mot krigsbrott.

Human Rights Watch är finansierad av stiftelser och privatpersoner, däribland den amerikanska miljardären George Soros. HRW har beskyllts för att ha åsikter som ligger nära den amerikanska utrikesförvaltningen, men också för att vara ensidigt kritisk mot Israel, en nära allierad till USA.

Sedan 1993 leds HRW av Kenneth Roth, en amerikansk advokat som tidigare arbetat som federal åklagare i New York. Kenneth Roth intervjuas ofta i internationell media och har talat inför världsledare om mänskliga rättigheter i bland annat FN och på World Economic Forum i Davos. De senaste åren har han engagerat sig i frågan om att hitta ett sätt att att skipa rättvisa för inbördeskrigets offer i Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet