Därför intervjuar Agenda interner om kriminalpolitik

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndag 9 oktober tar vi upp det rekordstora antalet dödade av skjutvapen och vi intervjuar biträdande rikspolischefen Johan Olsson om varför polisen inte lyckas bättre i sitt arbete. Vi vill också veta vad polisen önskar av en ny regering för att bli effektivare.

Under valrörelsen har brott och straff varit en stor fråga. När vi fick reda på att 90 procent av internerna på högriskanstalten Kumla röstade i riksdagsvalet blev vi nyfikna. Hur ser personer på med egna erfarenheter av grov brottslighet på de politiska förslag som diskuteras?

Vi kontaktade anstalten och fick intervjua med två interner som båda är dömda till långa straff och har haft kopplingar till kriminella nätverk. De beskriver en allt värre våldskultur där det ses som statushöjande mörda någon.

De båda männen menar att unga, grovt kriminella bör få längre fängelsestraff eftersom det tar tid att förändra deras inställning. Förslaget om visitationszoner i utsatta områden är de skeptiska mot, eftersom de tror det kan vända unga människor mot polisen. Förutom rikspolischefen intervjuar vi i programmet Södertäljes avgående kommunalråd Boel Godner (S), om hur kommunen kan lyckas bättre i sitt arbete att motarbeta organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet