Därför intervjuar Agenda nya utbildningsministern om skolsegregationen

Publicerad

Regeringen tycker att det största problemet för den svenska är den bristande likvärdigheten i utbildningen. Ett stort skäl är skolsegregationen: att vissa skolor domineras av svenskfödda barn med högutbildade föräldrar medan andra mest har utlandsfödda barn med lågutbildade föräldrar. I Agenda ikväll frågar vi utbildningsminister Anna Ekström hur hon vill göra skolorna mindre segregerade.

2015 var Anna Ekström generaldirektör för Skolverket och ordförande för Skolkommissionen som hade i uppdrag att leverera förslag för att göra skolor mer likvärdiga. Då sa Ekström i en intervju i Agenda att hon tyckte att det fria skolvalet borde begränsas. En idé var att skolor i välmående områden skulle avsätta en del av platserna till elever från utsatta områden.

Sommaren 2018 tillsatte den förra röd-gröna regeringen en ny utredning som ska föreslå åtgärder för att stärka likvärdigheten genom att minska segregationen. Utredningen ska pröva om reglerna för urvalet av elever till skolorna måste ändras för att göra skolorna mer blandade. Ett förslag som nämns är att friskolor ska lotta en del av platserna, i stället för att strikt gå på kötid.

Liberalerna, som är en del av det nya regeringsunderlaget, vill inte begränsa det fria skolvalet. Vi är intresserade av att veta om utbildningsminister Anna Ekström trots det vill lägga fram ett skarpt förslag att begränsa rätten att helt fritt välja skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet