Därför intervjuar Agenda tidigare tysk general

Publicerad

I fredags presenterade den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin ett av de största militära stödpaketen hittills till Ukraina. Ett 50-tal västländer samlades på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland, däribland också Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M). Leveranserna från väst handlar nu om offensiva vapen som Ukraina länge har efterfrågat. Bland annat stora mängder stridsfordon och bepansrade fordon.

Sverige har till exempel lovat att skicka artillerisystemet Archer. Men när det gäller de tyngsta stridsvagnarna av typ Leopard 2 som flera länder inom EU vill skicka till Ukraina så tvekar Tyskland fortfarande. Och eftersom stridsvagnen ursprungligen tillverkas i Tyskland krävs ett tyskt godkännande för alla dessa leveranser. Här finns en spricka i den europeiska enigheten kring vapenstödet till Ukraina. Den tyska tveksamheten har delvis historiska förklaringar, efter andra världskriget.

Det finns en grundmurad uppfattning i Tyskland att krig till varje pris måste undvikas. Men samtidigt diskuteras i Tyskland riskerna för att tunga vapen till Ukraina skulle innebära en upptrappning av kriget och en risk för direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland.

Nyhetsbloggen

Medan länder som Polen och de baltiska staterna gått i bräschen för utökade vapenleveranser till Ukraina har Tyskland hittills bromsat och menat att också USA i så fall måste stödja Ukraina med motsvarande tunga stridsvagnar. För att spegla den tyska tveksamheten har Agendas reporter intervjuat Erich Vad, tidigare general i den tyska försvarsmakten och säkerhetspolitisk rådgivare till Tysklands förre förbundskansler Angela Merkel under åren 2006-2013.

Han är en återkommande gäst i tyska medier men har också fått hård kritik för sitt ifrågasättande av vapenleveranserna till Ukraina. Fd brigadgeneral Vad har beskyllts för att gå Putins ärenden och för att överdriva riskerna för en eskalering av kriget. Han arbetar idag som konsult i näringslivet och gästföreläser på universitet i Tyskland och utomlands.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet