Foto: SVT

Tre tips: Så kan du minska oron om du tror du fått covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Feber och hosta är de vanligaste symptomen på covid-19. Men det kommer ständigt uppgifter om ytterligare symptom – vilket kan bidra till en ökad oro. Psykologen Björn Hedensjö ger sina bästa tips för att minska den oron.

Bredden av symptom och att det för de flesta idag inte går att ta reda på om man fått covid-19 eller inte, kan skapa oro och ångest. För att få svar är det lätt att vända sig till internet, men det kan enligt psykologen Björn Hedensjö skapa mer oro.

– Att jaga information om sjukdomar på internet är nära kopplat till hälsoångest. Ständig uppmärksamhet på symptom skapar också mer oro, även om det ger en känsla av kontroll i stunden. Den kortsiktiga känslan för att vi lätt fastnar i beteendet, ständigt på jakt efter information som kan lugna oss, säger han och fortsätter:

Coronapandemin

– Om det faktiskt är så att du har tydliga symptom, så ta hjälp av sjukvården för att få en ordentlig bedömning när du behöver.

Hör Björn Hedensjös tre tips för att minska oron kring om man blivit sjuk eller inte i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet