Alex Schulman väckte starka reaktioner när han kommenterade branden i Notre-Dame med: ”Äntligen”. Foto: SVT/skärmdump

Därför skämtade Schulman om branden i Notre-Dame

Uppdaterad
Publicerad

När medeltidskatedralen Notre-Dame i Paris brann var det många världen över som uttryckte sorg. Då publicerade författaren och poddaren Alex Schulman en bild av branden, med kommentaren “Äntligen”. I Min sanning berättar han varför.

Alex Schulman möttes av starka och hårda reaktioner när han la upp en bild av den brinnande Notre-Dame med bildtexten “Äntligen” på sociala medier. I Min sanning berättar han om hur han tänkte när han gjorde publiceringen – och om de starka reaktionerna han mötte:

– Det började med att högerextrema tyckare och högerpolitiker plockade upp det här från min Instagram. De nämner inte att det var ett skämt utan de skriver bara “Såhär skriver vänsterliberala kolumnisten Alex Schulman”. I deras kontext är det helt hårresande, säger han. 

Min sanning

”Aldrig varit med om liknande”

Sidor som Nyheter Idag och Samhällsnytt berättade om Alex Schulmans publicering på Instagram.  

– Då samlas de högerextrema krafterna och jag får allt det riktat mot mig. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv, säger han i Min sanning.

Alex Schulman berättar att hans skämt uppstod som en reaktion på hur andra kändisar kommenterat branden.  

– Jag såg i flödena hur kändisar sörjde Notre Dame som om de hade varit födda och uppvuxna i katedralen. Och jag blev väldigt konfunderad över det, säger han i Min Sanning. 

Provocerad? 

– Ja, provocerad.

Se hela Min sanning på SVT Play från och med tisdag den 10 september 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Min sanning

Mer i ämnet