Enligt Dan Hedlin, professor i statistik vid Stockholm Universitet, skiljer sig metoderna åt bland mätinstituten – vilket kan förklara att det ser olika ut i mätningarna. Foto: Eva Dalin/Stockholm Universitet

Experten: Därför skiljer sig opinionsmätningarna åt

Publicerad

Opinionsmätningar har blivit ett vanligt förekommande inslag hos flera svenska medier. Den senaste tidens mätningar har dock skilt sig åt, speciellt när det kommer till Sverigedemokraterna – som växt olika mycket i olika undersökningar. Men varför skiljer sig mätningarna åt?

I början av oktober publicerade Expressen sin opinionsmätning från Demokskop, där Sverigedemokraterna tydligt pekas ut som Sveriges näst största parti, endast 0,2 procentenheter ifrån Socialdemokraterna.

Under torsdagen publicerade SVT Nyheter i sin tur sin senaste opinionsundersökning från Novus, där 5,3 procentenheter skiljer mellan S och SD.

Det kan tyckas vara egendomligt att siffrorna skiljer sig åt så markant, men enligt Dan Hedlin, professor i statistik på Stockholm universitet, finns det en förklaring.

– Alla institut har olika metoder, därför är det inte så konstigt att det blir olika. Att den här skillnaden märks på SD är inte heller så konstigt, då partiet har ganska mycket bortfall i undersökningarna – alltså att många som sympatiserar med SD inte vill delta i undersökningar. Detta är något instituten måste justera efter, och dessa justeringar görs olika, säger han och fortsätter:

– Sedan används olika sätt att samla in svaren. Vissa använder sig tillexempel av självrekryterade webbpaneler, som vi vet om ger osäkrare resultat, även detta är något man måste justera efter.

”Vetenskapligt korrekt”

Torbjörn Sjöström är vd på Novus.

– Jag kan inte uttala mig om andras resultat. Men Novus-undersökningen uppfyller våra krav och SVT:s krav på en vetenskapligt korrekt undersökning, säger han.

Vilka är kraven?

– Väldigt förenklat är det ett slumpmässigt urval som utgår från alla röstberättigade i Sverige.

”Får vänta tills nästa val”

Men hur ska man då navigera bland undersökningarna för att få en så bra bild av verkligheten som möjligt? Enligt Dan Hedlin finns det inget enkelt svar på frågan.

– Om man kollar på den sammanlagda mängden av undersökningar och ser stora skillnader, då kan man tänka sig att svaret troligtvis finns någonstans där mellan. Men vill man ha exakta svar får man vänta tills nästa val, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.