• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ovanåkers och Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Christine Olsson/TT, Johan Nilsson/TT

Därför skjuter de kriminella: ”En oerhörd rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

De skjuter för att döda – både för att bygga upp sitt rykte och för att skydda sitt eget liv. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, som bygger på intervjuer med 21 personer i den kriminella gängmiljön.

Förra året dödades 45 personer i skjutningar – ett rekord. För att ta reda på mekanismerna bakom har Brottsförebyggande rådet, Brå, intervjuat 21 personer som själva har erfarenhet av kriminella miljöer eller skjutvapenvåld i framför allt förortsmiljö.

– Bakgrunden till att Brå har genomfört den här studien är den ökning av skjutningar som vi har sett i Sverige inte minst de senaste tio åren, säger Daniel Vesterhav, enhetschef på Brå.

”Narkotikamarknaden har funnits som ett naturligt inslag i vardagen”

Enligt de intervjuade har narkotikamarknaden varit ett naturligt inslag i vardagen, något som går hand i hand med en problemfylld skolgång och avsaknad av framtidsutsikter.

Därför blir kriminaliteten ett sätt att göra karriär.

– Narkotikamarknaden tycks representera pengar och social status, säger Erik Nilsson, utredare på Brå.

Flera vittnar om att vägen in i kriminaliteten går via vänner eller kanske till och med familj. Man talar om värden som vänskap och lojalitet – i klarspråk ombytliga relationer som leder till instabila strukturer där vänner snabbt kan bli dödsfiender.

– När konflikter uppstår finns det få saker som förhindrar eskalering, fortsätter Erik Nilsson.

Våldet blir en del av cv:t

Våldet har en naturlig plats och ses som en investering i karriären, vålds- och skrämselkapitalet blir som ett cv. I takt med att våldet blir grövre skapas en våldsspiral.

– I dag krävs det grövre våld för att bygga sitt rykte. Mer våld krävs för att uppnå en viss effekt, säger Erik Nilsson.

Enligt de som intervjuats är status både anledning till att man blir kriminell och till dödsskjutningarna.

”Sker av rädsla”

Skjutvapenvåldet ses också som en försvarsstrategi.

– Man måste ständigt vara uppmärksam på signaler om våld. Man menar att vapen behövs för att en skjutning kan ske när som helst, därför måste man vara förberedd. Tillgång till vapen framställs som ett måste, säger utredare Elin Jönsson.

På presskonferensen medverkade även Patrik Andersson, underrättelsechef för polisregion Syd, Sören Angbo, spaningsledare grova brott vid polisregion Väst samt Gunnar Appelgren, kriminalkomissarie vid polisregion Stockholm.

Enligt dem bekräftar Brå:s rapport deras bild av det dödliga skjutvåldet och att status är en viktig faktor.

– Efter hand upplever många också en oerhörd rädsla. Flertalet dödsskjutningar sker inte planerat utan sker av rädsla. I och med att man byggt upp den här statusen är man en måltalva, man är rädd och skjuter först, säger Sören Angbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.