Foto: Yvonne Åsell / SvD

Därför tar Agenda upp utbildningsgapet mellan kvinnor och män

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommaren började 350 000 studenter på Sveriges universitet och högskolor. SVT Agenda har tittat på könsfördelningen. Siffror från Universitets och högskolerådet visar att 61,9 procent av de antagna eleverna höstterminen 2019 var kvinnor och 38,1 procent män.

Kvinnor har länge dominerat i högre utbildning. Redan för 25 år sedan gick kvinnors genomsnittliga utbildningsnivå om männens. Ett efter ett tas tidigare mandominerade yrken över av kvinnor. På till exempel läkarutbildningen är 55 procent kvinnor, på juristutbildningen 62 procent och på psykologprogrammen 67 procent. På ingenjörsutbildningarna är kvinnorna fortfarande en minoritet med 29 procent. En stor anledning till att kvinnor blir fler på attraktiva utbildningar är att de får högre betyg i både grundskolan och gymnasiet.

I Agenda vill vi beskriva den här utvecklingen genom en intervju med journalisten Emma Leijnse, som med i boken ”Fördel kvinna” och i sitt uppmärksammade Sommarprogram i P1 i somras redovisat den senaste forskningen om könskillnaderna. Hon menar att det är lägre förväntningar på killarna, och skadlig manlig könsroll i förhållande till utbildning, som leder till att killarna inte utvecklas till sin fulla potential. De pojkar som helt misslyckas i skolan har svårare att få jobb och riskerar att få ett sämre liv, enligt Leijnse.

Vi har också bjudit in utbildningsminister Anna Ekström (S), som har det politiska ansvaret för att alla ska barn i Sverige ska få en god utbildning. Ekström ledde en utredning om pojkarnas svaga skolresultat redan för nio år sedan, och vi undrar varför det inte blivit bättre efter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet