Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Payam Moula och Jimmy Jansson är två socialdemokrater som hoppas och tror att Miljöpartiets avhopp kan gynna det egna partiet och göra det enklare att regera. Foto: SVT

Därför vill S regera ensamma

Uppdaterad
Publicerad

På måndag prövas Magdalena Andersson på nytt som statsminister i riksdagen, den här gången utan Miljöpartiet som regeringspartner. Inom Socialdemokratin hörs nu flera röster som menar att det kan vara positivt för partiet.

Någon som ser fram emot en socialdemokratisk enpartiregering är Payam Moula, chefredaktör på den socialdemokratiska tidningen Tiden.

– Vi vill gå längre än Miljöpartiet i frågor om segregation och brottsbekämpning. Så jag har faktiskt längtat, och det tror jag fler socialdemokrater har gjort.

Om Magdalena Andersson nästa vecka på nytt släpps fram på statsministerposten kommer hon att bilda en regering enbart bestående av socialdemokratiska statstråd.

”Navigera självständigt”

Så har har det inte sett ut på nära två decennier då Göran Persson var partiordförande och chef för en helt S-märkt regering. Många inom partiet verkar längta tillbaka till den situationen.

En av dem är Jimmy Jansson, socialdemokrat och ordförande för kommunstyrelsen i Eskilstuna.

– Jag tror det är bra om partiet kan navigera självständigt, vara tydligt med sin politik och söka stöd för den, säger han.

– Sen ska vi vara ärliga med att det finns rätt många väljare som egentligen sympatiserar med socialdemokratin men som inte är helt bekväma med samarbetet med Miljöpartiet.

Vilka skulle de kunna vara?

– Många LO-väljare till exempel som ser att de inte blivit vinnare på de förslag som kommit från regeringen.

Fortsatt förhandlande

Men en socialdemokratisk regering kommer fortfarande att ha alldeles för få mandat i riksdagen för att kunna få igenom sin politik,  och kommer därför att bli tvungna att söka stöd från flera andra partier.

Det behöver inte nödvändigtvis bli ett problem, menar Payam Moula. Situationen som hittills rått i regeringen har inneburit ständiga förhandlingar och kompromisser med Miljöpartiet redan innan förslaget lagts fram i riksdagen för ännu mer förhandlingar.

– I Danmarks folketing är Socialdemokraterna ungefär lika stora som i Sverige och där finns ungefär lika många partier som i riksdagen. De har hittat en modell  där de lägger fram förslag och så får de partier som gillar förslagen rösta på dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Märta Stenevi (Mp) fick kritk från talman Andreas Norlén för hur partiet hanterat regeringsfrågan. Foto: SVT / Jessica Gow, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer