Därför vill V slopa livstidsstraffet

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av riksdagspartierna vill skärpa straffet för livstids fängelse. Endast Vänsterpartiet vill avskaffa straffat.  

– Det är omodernt, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker i Aktuellt.  

Sommaren 2014 skärptes straffet för mord i Sverige så att livstids fängelse blev normalstraffet för mord. Straffskärpningen fick inte önskad effekt och nu vill alltså en majoritet av riksdagspartierna se över lagen igen.  

I kvällens Aktuellt möttes justitieminister Morgan Johansson (S) och Linda Snecker i en debatt.  

#LIVSTID

– Man ska komma ihåg att de har gjort sig skyldiga till väldigt allvarliga brott. Det är vedervärdiga handlingar och av det skälet förtjänar de ett hårt straff. Man ska också komma ihåg att dessa individerna ofta är farliga och kommer att vara det under en lång tid, säger Johansson.  

Vänsterpartiet vill istället se en nationell handlingsplan för kriminella som avtjänat sitt straff och som ska slussas in i samhället. Enligt partiet skulle det tillsammans med behandling och rehabilitering under fängelsevistelsen leda till mindre återfallsrisk.  

Efterlyser handlingsplan

Enligt Morgan Johansson skulle Vänsterpartiets förslag leda till att även farliga brottslingar, med hög återfallsrisk skulle släppas ut i samhället  

– Det handlar om att man håller farliga människor undan från gatorna säger Johansson. 

– Om vi vill att människor ska sluta begå brott och framförallt inte begå brott när blivit utsläppta från anstalt, så måste inslussningen fungera och den kan bara fungera om vi har ett tidsbestämt straff där kriminalvården utföra sin myndighetsutövning, svarade Snecker.  

Linda Snecker säger att ett rimligt straff för mord kan vara mellan 18 och 24 år. 

–Vi måste veta hur länge personen ska sitta inne för att de ska kunna återetableras i samhället och vi måste tro på att människan kan ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet