Flera svenska regioner har drabbats av datahaveri under tisdagen. Foto: SVT/TT/Arkiv

Datahaveri i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska regioner har under tisdagen drabbats av datahaveri och driftstörningar, det gäller bland annat Region Sörmland. Region Västra Götaland fick igång sina system under förmiddagen.

MSB är medvetna om störningarna och uppmanar regioner att rapportera in till dem.

I Region Sörmland är nätverksstörningen omfattande och påverkar vården: bokade besök kan ställas in, och vissa av regionens verksamheter har begränsad kapacitet på grund av felet. På onsdagen uppgav Region Sörmland att felet berodde på en olycklig konfiguration av datasystemen hos regionen.

I Västra Götalandsregionen upptäcktes felet vid 8-tiden på tisdagsmorgonen.

– Det är ett fel som innebär att alla privata vårdgivare inte kommer åt det systemet de använder för att få tillgång till journaler, skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på Västra Götalandsregionen till SVT Nyheter Väst.

Vid 10.30 var alla system igång igen, enligt regionen handlar det inte om något externt dataintrång utan ett systemfel.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap är medvetna om störningarna.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att vi är medvetna om det. Vi uppmuntrar dem att rapportera in och kontakta oss för råd och stöd, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB till SVT Nyheter.

A-kassorna forsatt nere

Den senaste veckan har flera aktörer drabbats av driftstörningar, samtliga av de svenska a-kassorna ligger under tisdagen fortfarande nere efter en cyberattack mot en enskild a-kassa som upptäcktes i fredags.

Efter förra veckans händelser som också drabbade vissa kommuner och regioner uppmanade MSB:s enhet för att förebygga it-attacker aktörer att se över it-miljöerna för att kunna motstå och hantera olika typer av cyberangrepp utan att de orsakar störningar i viktiga it-system.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.