Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund Foto: Datainspektionen

Datainspektionen vill se lag mot näthat

Publicerad

Datainspektionen (DI) kräver ny lagstiftning mot kränkningar på nätet. Enligt myndigheten, som dagligen kontaktas av människor som känner sig kränkta, räcker inte dagens bestämmelser om förtal.

– Vi får in väldigt mycket klagomål och det här är ett sätt att visa var gränsen går, att samhället inte godtar det här, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund till SVT Nyheter.

Datainspektionens utredning har lämnats som förslag till regeringen om ändringar i gundlagen när det gäller yttrande- och tryckfriheten. Myndigheten vill att kriminaliseringen även ska gälla för grundlagsskyddade medier.

I ett pressmeddelande skriver DI att det inte ska spela någon roll om allvarliga kränkningar av integriteten sker innanför eller utanför det grundlagsskyddade området.

– Vår erfarenhet är att det pågår grova kränkningar lite var stans på internet. Bland annat så finns det webbsidor där man begärt frivilliga utgivningsbevis som vi inte sällan får klagomål på. Sådana sajter har vi ingen rätt att granska. Så vi tycker att man borde utreda behovet av en sån här bestämmelse som gäller över hela fältet, säger Göran Gräslund.

Hur ska det fungera rent praktiskt?

– Vi har inte riktigt tid att tänka så djupt. Vårt förslag är att man bör tillsätta en utredning som bedömer den här frågan. Vi tycker att det finns så mycket problem i dag att man bör skynda sig med en sådan utredning, säger Göran Gräslund och fortsätter:

– Det vi föreslår är ju en straffbestämmelse som förs in i brottsbalken. Det är inte så att DI skulle få en annan roll genom detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer