Cyberattacken ”Wannacry” har påverkat omkring 40 platser i Sverige, främst i storstadsregionerna, enligt datasäkerhetsbloggen MalwareTech. Foto: SVT / TT

Datasäkerhetsblogg: 40 platser i Sverige drabbade av cyberattacken

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet har omkring 40 platser i Sverige drabbats av den stora it-attacken. Det visar uppgifter från datasäkerhetsbloggen MalwareTech. På måndag finns det risk att viruset tar ny fart.

Svenska myndigheter och datasäkerhetsföretag jobbar för högtryck för att motverka och analysera verkningarna av den synkroniserade cyperattacken ”Wannacry”.

– Vi analyserar den här informationen just nu, säger Peter Jonegård, teknisk analytiker vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

LÄS MER: Stor cyberattack mot nära 100 länder

MSB: Jobbar med att överblicka

Sedan tidigare är det känt att Timrå kommun och företaget Sandvik drabbats. Men uppgifter från MalwareTech visar alltså att det är betydligt många fler än så. Omkring 40 platser i Sverige har drabbats.

LÄS MER: Sandvik tvingades stänga av alla datorer

– Exakt hur många vet vi inte just nu, men vi har fått den här informationen och jobbar med att ta reda på vilka som drabbats i Sverige, säger Peter Jonegård på MSB. Han säger dock att inga samhällsviktiga organisationer har drabbats.

Viruset som låser datorer och tvingar användaren att betala för upplåsningen började spridas på fredagseftermiddagen. Totalt är omkring 100 länder utsatta.

LÄS MER: Stora summor har betalats

Den europeiska polismyndigheten Europol beskriver virusattacken som den största någonsin, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

LÄS MER: IT-attacken kopplas till NSA

Risk för ny topp på måndag

Enligt uppgifter från Malware Tech drabbas fortfarande fler datorer i Sverige och MSB tror inte att faran är över.

– Mycket talar för att viruset sprids med e-post. När folk kommer till jobbet på måndag finns en risk att fler som fått utskicket kommer att drabbas, säger Peter Jonegård.

Det räcker att en person öppnar brevet med den skadliga koden, då kan viruset infektera ett helt nätverk. Bara i Timrå låstes över 70 datorer.

MSB uppmanar de som drabbats att inte betala ut pengar till angriparna.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot cyberattacker

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet