Dator i klacken Foto: SVT

Dator i klacken ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

En liten dator i skon ska hjälpa räddningspersonal. Med hjälp av datorn ska rökdykare effektivt kunna ta sig fram i miljöer där det är svårt att se. Datorn kan i framtiden även vara till hjälp för idrottsmän och personer med tidig Parkinsons sjukdom.

Det är forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH, som har tagit fram den lilla datorn som har avancerade sensorer som accelerometer och gyroskop.

Det innebär att datorn inte bara är en stegräknare, utan den registrerar om man rör sig framåt eller bakåt, vänder eller går upp eller nedför trappor. Och det gör datorn oavsett om man går, springer, hoppar eller krälar. Fast den fungerar inte med alla rörelser. Bland annat får den problem om man till exempel åker skidor.

Fungerar där GPS inte gör det

Datorskon är tänkt som ett hjälpmedel för bland annat poliser och rökdykare när de ska ta sig fram i byggnader och tunnlar där GPS inte går att använda. På en liten skärm på armen ska exempelvis rökdykarna kunna se var de själva och deras kamrater befinner sig så att de snabbare hittar fram till dem som behöver hjälp. En annan poäng är att snabbt kunna nå fram till en kollega som fastnat eller skadat sig.

Systemet ska börja testas av rökdykare nästa år men fram till dess måste det göras tåligare än vad det är i dag.

– Det ska ha en batteritid som räcker väldigt länge. Tjugofyra timmar minst är önskemålet. Det måste tåla värme och slag om datorn ska sitte inne i en sko på en brandman som är inne i varma byggnader och kanske knuffar eller sparkar in en dörr eller något liknande, säger Isaac Skog, forskare och projektledare på KTH. Då  blir det väldigt stora påfrestningar på systemet.

Fungerar även för idrottsmän och Parkinson-sjuka

Datorskon testas också av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, bland annat som hjälpmedel för soldater som ska ta sig in och säkra byggnader.

Men KTH-forskarna ser också möjligheter att använda skon för att upptäcka patienter med tidig Parkinsons sjukdom eftersom de tidigt får problem med balansen, något som märks på hur de går.

Även Idrottshögskolan har visat intresse för datorskon trots att det redan finns träningsskor med elektroniska chips i.

– Vårt system ger lite mer information, säger Isaac Skog. Man kan se precis hur varje steg ser ut. Om man nu tränar väldigt hårt på ett perfekt löpsteg skulle man faktiskt kunna spela in det här och sitta och kolla: vad ska jag ändra för att mitt löpsteg ska bli optimalt, så att jag får mest rörelse ut från den energi jag stoppar in i foten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.