Datorhaveri bromsar statistik om djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket ska varje år redovisa hur många djurförsök som görs i Sverige. Men det har inte skett sedan 2008 på grund av datorfel.

År 2008 användes drygt en halv miljon försöksdjur i Sverige, eller 501 457 stycken för att vara exakt. Men hur många som använts sedan dess vet vi inte säkert.

Jordbruksverket som ska redovisa den statistiken har inte lyckats göra det på grund av datorhaveri.

Återkommande problem
– Ja, vi har haft problem med sammanställningen av statistiken. Vi har rent tekniska problem, datorproblem, säger Viveka Hillegaart, chef för djurförsökenheten på Jordbruksverket.
Varför har inte felet åtgärdats på nästan fem år?
– Det är för att det är ett externt datasystem som Jordbruksverket har byggt upp tidigare.
– Det är är inte bara ett fel utan återkommande tekniska fel, säger Viveka Hillegaart.

”Oacceptabelt”
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) är upprörd över Jordbruksverkets förklaring.
– Det är helt oacceptabelt. Utan statistik är det omöjligt för oss politiker att lägga fram konkreta förslag för att minska antalet djurförsök och för att göra det bättre för djuren. Statistiken är vårt verktyg.

Ny lagstiftning
Den 1 januari i år trädde ny lagstiftning i kraft, baserad på EU-direktiv. Det innebär att medlemsländerna ska arbeta för att begränsa antalet djurförsök, hitta alternativ och förbättra de försök som genomförs.

Dessutom måste varje EU-land rapportera vart tredje år till kommissionen hur många djurförsök som görs. Därför har Jordbruksverket tagit fram siffror för 2011.
– Jag tycker inte det räcker, säger Jens Holm. Vi ska ha pålitliga siffror för varje år. Det här får inte upprepas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer