– Jag kände mig maktlös och försvarslös och blev tillslut sjuk, säger Gunnar Johansson. Foto: Niklas Forsberg/SVT

”De anonyma anklagelserna knäckte mig”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Johansson beskriver en ”Kafka-liknande”-situation, med anonyma anklagelser som inte gått att försvara sig mot, utfrysning av chefer och kollegor som inte svarat på hans mejl och konstiga arbetsuppgifter. Tillslut bröt han ihop och blev sjukskriven. Arbetsgivaren har en annan bild av situationen och menar att Gunnar Johansson inte utsatts för någon kränkande särbehandling.

Det var 2011, när Gunnar Johansson jobbade som professor i hälsovetenskap på Högskolan i Halmstad, som hans problem började. Han protesterade när han tyckte att högskolan förskönade verkligheten i en ansökan om forskarrättigheter och märkte strax därefter hur kollegor och chefer ändrade sin attityd mot honom. 

– De sa att hela Region Halland hatade mig, att jag frågade för mycket och att folk hade synpunkter på mig, men det var alltid bara folk eller någon. Det var ingen konkret person så det gick inte att försvara sig. Jag kände mig maktlös och försvarslös och blev tillslut sjuk, säger Gunnar Johansson.

Morgans mission – vuxenmobbning

LÄS MER: Vuxna som mobbas blir utan stöd

Arbetsgivaren förnekar kränkning

Gunnar fick förmaksflimmer och tvingades göra elkonverteringar på sjukhuset för att hjärtat skulle börja slå normalt igen. Han drabbades även av depression och menar att hans tillstånd var en direkt följd av hur han behandlats på jobbet. På arbetsplatsen gjorde man en utredning. Arbetsgivaren betonar att det är många medarbetare som har en annan bild av vad som hänt än den Gunnar ger.

– Vi har utrett det här ärendet väldigt noggrant och konstaterat att han inte blivit utsatt för någon kränkande särbehandling, säger vikarierande rektor Thorsteinn Rögnvaldsson på Halmstad högskola.

Gunnar Johansson vände sig till arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitetssjukhus som bedriver oberoende utredningar när människor anser sig vara utsatta för kränkande särbehandling på sitt arbete.

Deras utredning visade att det sannolikt fanns ett samband mellan Gunnars ohälsa och det han varit med om på jobbet. Utredningen saknar juridisk tyngd, men är ändå en upprättelse, tycker Gunnar Johansson.

– Det kändes jättebra att läsa deras resultat. Det var vändningen som gjorde att jag kunde bli bättre.

LÄS MER: LISTA: Så vet du om konflikten på jobbet är mobbning

Vill sprida sina erfarenheter

Sen i slutet av januari är Gunnar Johansson utköpt från sin tidigare arbetsplats. Nu lägger han all sin kraft på att återhämta sig och funderar på att börja föreläsa om kränkningar på jobbet.

– Det är dags att gå vidare och jag vill gärna sprida mina erfarenheter kring de här frågorna.

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet