De attackerade varandra mest

Uppdaterad
Publicerad

Det blev tungviktarnas möte i gårdagens partiledardebatt i SVT. Det var inte bara känslan utan finns även svart på vitt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) riktade 73 procent av sina attacker mot Stefan Löfven (S). Och Löfven sluggade tillbaka – 58 procent av hans attacker var adresserade Reinfeldt.

– Det kändes som Fredrik Reinfeldt i princip riktade all sin kritik mot Stefan Löfven och Löfven fokuserade på samma sätt sin kritik mot Reinfeldt, om än inte i lika höga grad, säger Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som under debatten räknade ut hur många gånger de olika partiledarna attackerade varandra.

Att det var de stora elefanternas show i går präglas också av recensionerna från tidningarnas ledarsidor och tv-krönikörer.

”Reinfeldt klev fram och var duktig i debatten, men övertänd i början”, recenserade Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson i Gomorron Sverige.

”Partiledardebatten i Agenda var en duell man sällan ser i svensk politik. Den var hätsk, febrig och agressiv”,  skrev SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Flera linjer

– Att det börjar närma sig valet visade sig i debatten. Det är mycket show och underhållning och partiledarna vet var man ska sätta in stötarna, säger Sundell.

Sundell noterade flera linjer i debatten.

* Löfven var den enda från oppositionen som gick till hårt angrepp mot statsminister Reinfeldt.

* Inga attacker inom blocken. Alliansledarna refererade till varandra i positiva ordalag, annars allt fokuserat på motståndarsidan.

* Åsa Romsom (MP) fokuserade all kritik på Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C),

* Jimmie Åkesson (SD) höll sig tämligen neutral och kritiserade både till vänster och höger. Det var inte heller så många som attackerade honom.

* Göran Hägglund var i princip osynlig. Den ende som ”brydde sig” om Kristdemokraternas ledare var Jonas Sjöstedt (V) i bemärkelsen av angrepp.

Oroande för KD

– För ett parti med så låga opinionssiffror måste det vara oroande. Jag skulle tro att kritik är att föredra framför ingen uppmärksamhet alls, säger Sundell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.