Foto: TT

De får 2015 års Right Livelihood-pris

Uppdaterad
Publicerad

För första gången går Right Livelihoodpriset till Italien och Uganda. I år får tre personer dela på priset för att de visat mod och för att de hittat effektiva lösningar för att stärka mänskliga rättigheter och aktivt ingripa mot globala kriser.

Sheila Watt-Cloutier från Kanada, Kasha Jacqueline Nabagesera från Uganda och Gino Strada från Italien får dela på lika på tre miljoner kronor.

– Årets Right Livelihood-pristagare arbetar för att skydda våra grundläggande rättigheter – vare sig det handlar om rättigheter för ursprungsbefolkningar, hbtq-personer eller alla människors rätt att leva i en värld utan fruktan för krigets fasor och klimatkaos, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood Award-stiftelsen.

– De sticker ut genom att de visar att kriserna som vi upplever globalt  går att lösa och att man kan göra någonting bara det finns det politiska viljan, säger Ole von Uexkull.

”Livslång gärning för inuiterna”

Sheila Watt-Cloutier är kanadensisk inuitisk aktivist och har kämpat för miljö- och sociala frågor. Right Livelihood-juryn skriver att hon får priset för sin ”livslånga gärning för inuiterna i Arktis och för att försvarat deras rättigheter till sin kultur och försörjning, där klimatförändringar nu utgör det akuta hotet.”

Kasha Jacqueline Nabagesera beskriver sig själv som ugandisk lesbisk bråkstake och har grundat Freedom and Roam Uganda, en mänskliga rättighetsorganisation som kämpar mot diskrimineringen av hbtq-personer i Uganda.

Juryn skriver i sin motivering att Kasha Jacqueline Nabagesera får priset för sitt ”mod och uthållighet, trots våld och grov förnedring, i arbetet för hbtq-personers rätt att leva utan fördomar och förföljelse.”

– Uganda är kanske det land på jorden som är mest förtryckande mot hbtq-personer och flera aktivister har mördats eller lämnat landet. Hon har stannat kvar och lyckades förra året stoppa en lag som skulle ge homosexuella livstids fängelse, säger Ole von Uexkull.

Första gången till Italien

Den tredje personen som får vara med och dela på de tre miljoner kronorna är läkaren Gino Strada som grundade organisationen Emergency som erbjuder vård till krigsoffer. Juryns tilldelar honom priset ”för sin sällsamma medmänsklighet och enastående förmåga att erbjuda kirurgi och annan läkarvård av hög kvalitet till människor som drabbats av konflikter och orättvisor, samtidigt som han bedriver effektiva anti-krigskampanjer.”

Årets hederspris går till utrikesministern Tony de Brum och medborgarna på Marshallöarna ”för deras vision om en kärnvapenfri värld och modet att stämma kärnvapenmakterna för att inte ha fullföljt sina nedrustningsåtaganden enligt ickespridningsavtalet.”

– Vi hade 128 nomineringar så det var svårt att utse pristagarna. Det finns så mycket bra arbete på alla olika håll i världen som verkligen visar på lösningar för våra globala kriser. Och det är hoppingivande, säger Ole von Uexkull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.