Både Sohelia Dashti och Batool Majani känner människor som avrättades – hör dem berätta i klippet. Foto: Michael Johansson/SVT

De förlorade anhöriga i massavrättningarna 1988

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen började rättegången mot den iranska man i 60-års åldern som misstänks ha haft en central roll i massavrättningarna av politiska fångar i iranska fängelser 1988.

– Att vara med det iranska folket, även här i Sverige, och berätta för världen om vad som hänt gör mig till en hel människa, säger Sohelia Dashti.

Ett par hundra demonstranter samlades utanför tingsrätten under rättegångens första dag för att uppmärksamma massavrättningarna i iranska fängelser för mer än 30 år sedan. Exakt hur många som dog då är inte bekräftat, men enligt en rapport från Amnesty handlar det minst 5000 döda – andra menar att det var många fler.

Förlorade sju familjemedlemmar

Batool Majani satt själv sju år i det ökända Evin-fängelset och förlorade sju nära familjemedlemmar i avrättningarna. Bland dem sin bror som dödades helt utan rättegång.

– Genom att stå här idag vill jag påminna om regimens brutala förbrytelser, säger hon.

Hör Soheila Dashti och Batool Majani berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.