Det finns fortfarande jobb inom svensk tillverkningsindustri men arbetslösheten ökar i landet. Foto: SVT

De heta frågorna i svensk politik

Publicerad

Hur fler människor ska komma i arbete är den stora frågan där olika förslag från politikerna avlöst varandra under våren. Vilket kommer att återspeglas i kvällens partiledardebatt i Agenda.

Arbetslösheten har bitit sig fast, trots regeringensvallöften om att minska den. Särskilt i fokus är långtidsarbetslösheten ochungdomsarbetslösheten vilket märktes bland annat i Stefan Löfvens 1 maj-tal.

I Agenda 14 april sade finansminister Anders Borg att hanräknar med att arbetslösheten fortsätter stiga i år och kanske en bit in pånästa.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

När han dagen därpå presenterade vårbudgeten sade han attarbetslösheten ökar mer än vad regeringen tidigare trott. Samtidigt sade han att fokus i höstbudgeten ska bli flerinsatser för jobbpolitiken.

Socialdemokraterna har lovat att Sverige ska ha EU:s lägstaarbetslöshet inom sex år.

Fria skolvalet kan öka ojämlikheten

Skolan har varit föremål för flera stora reformer, blandannat ett nytt betygssystem och ny lärarutbildning och krav pålärarlegitimationer. Ändå har skolan blivit mer ojämlik. Samtidigt harlärarutbildningarna minskat kraftigt i popularitet.

Skolverket menar i en ny rapport att det fria skolvalet kanha medverkat till ökade skillnader mellan skolor med bra och dåliga resultat.

Utbildningsminister Jan Björklund medgav i en debatt iAktuellt i torsdags att det fria skolvalet kan förstärka segregationen.

I fredags gick Socialdemokraterna ut och krävde en extradebatt i riksdagen om skolan med anledning av rapporten.

Samtidigt med Skolverkets rapport kom en statlig utredningsom visar att det i vissa fall kan dröja fram till år 2020 innan skolreformernager effekt.

Många rektorer tycker att skolan skaförstatligas igen, visar en undersökning från Utbildningsradion. Det tycker också en stor del av svenska folket.

Omdiskuterat samarbete om migration

Även vad gäller invandrings- och migrationsfrågor hardebatten varit hård, bland annat för att vissa kommuner får ta större ansvar än andra.

Det så kallade Reva-projektet, där polisen jagade personersom ska utvisas från Sverige fick mycket kritik tidigare i våras. Men i enriksdagsdebatt sade justitieminister Beatrice Ask att regeringen inte tarställning till om polisen gör rätt eller fel.

Miljöpartiet har hotat avbryta sitt samarbete med regeringenom migrationspolitiken men i april gjordes en ny överenskommelse som innebäratt fler asylsökande barn ska få stanna i Sverige.

Samtidigt har MP fått kritik från bland annat Vänsterpartiet för att deras uppgörelse om arbetskraftsinvandring medregeringen lett till att människor som kommer till Sverige utnyttjas ilåglönejobb.

Var fanns Gripenplanen?

Försvaret har orsakat många rubriker på senare tid.  Det väckte visst rabalder när ÖB gick ut medbudskapet att Sverige bara i bästa fall kan försvara sig en vecka mot ettmilitärt angrepp.

Många svenskar tvivlar på att Sverige kanförsvara sig. Tvivlet späddes på när det nyligen avslöjades att ryskabombplan övat anfall mot Sverige utan att några svenska Gripenplan gick upp för att identifiera dem. I stället lyfte två danska Nato-plan frånLitauen.

Barnmorskor protesterade

Överbelagda sjukhus och akutmottagningar, dåliga löner försjuksköterskor, pressad och stressad vårdpersonal, besparingar, för literesurser till vård av psykiskt sjuka – det är några av de problem inomvälfärden som lyfts fram från olika håll.

I mars protesterade barnmorskor i Stockholm mot situationeninom förlossningsvården. Protesterna har inte avstannat, så sent som i dag demonstrerade barnmorskor i Göteborg mot vad de upplever som en ohållbar situation, skriver Göteborgs-Posten.

En annan het fråga är vinsterna som privatabolag gör inom välfärden. Något som riksdagen diskuterade redan förra våren.

I den senaste SOM-undersökningen från Göteborgsuniversitet säger en majoritet av svenskarna nej till vinster i välfärden.

Kvinnliga välfärdsföretagare menar dock att om man motverkarvinstdrivande välfärdsföretag motverkar man också jobbskapande företag inomkvinnodominerade områden.

Kompromissbeslut från S

Socialdemokraterna tog ett kompromissbeslut omvinster i välfärden på sin partikongress för en månad sedan. Vinsterna ska”avsevärt begränsas”, men det finns de inom partiet som skulle vilja gå längre.

Beslutet kritiserades på SVT Debatt av Göran Greider,chefredaktör på Dala-Demokraten, som ”byråkratiskt och troligen verkningslöst”.Medan däremot Lars Stjernkvist, S-kommunalråd och fd partisekreterare, på SVTDebatt argumenterat för att inte förbjuda vinstdrivande företag inom vård ochutbildning.

Vänsterpartiet kräver stopp för vinster i välfärden.

Agenda söndagen 5 maj kl 20.00-21.00 och 21.15-22.00 i SVT2 och på svt.se/nyheter och svt.se/agenda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet