Det finns fortfarande jobb inom svensk tillverkningsindustri men arbetslösheten ökar i landet. Foto: SVT

De heta frågorna i svensk politik

Publicerad

Hur fler människor ska komma i arbete är den stora frågan där olika förslag från politikerna avlöst varandra under våren. Vilket kommer att återspeglas i kvällens partiledardebatt i Agenda.

Arbetslösheten har bitit sig fast, trots regeringens vallöften om att minska den. Särskilt i fokus är långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten vilket märktes bland annat i Stefan Löfvens 1 maj-tal.

I Agenda 14 april sade finansminister Anders Borg att han räknar med att arbetslösheten fortsätter stiga i år och kanske en bit in på nästa.

När han dagen därpå presenterade vårbudgeten sade han att arbetslösheten ökar mer än vad regeringen tidigare trott. Samtidigt sade han att fokus i höstbudgeten ska bli fler insatser för jobbpolitiken.

Socialdemokraterna har lovat att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet inom sex år.

Fria skolvalet kan öka ojämlikheten

Skolan har varit föremål för flera stora reformer, bland annat ett nytt betygssystem och ny lärarutbildning och krav på lärarlegitimationer. Ändå har skolan blivit mer ojämlik. Samtidigt har lärarutbildningarna minskat kraftigt i popularitet.

Skolverket menar i en ny rapport att det fria skolvalet kan ha medverkat till ökade skillnader mellan skolor med bra och dåliga resultat.

Utbildningsminister Jan Björklund medgav i en debatt i Aktuellt i torsdags att det fria skolvalet kan förstärka segregationen.

I fredags gick Socialdemokraterna ut och krävde en extra debatt i riksdagen om skolan med anledning av rapporten.

Samtidigt med Skolverkets rapport kom en statlig utredning som visar att det i vissa fall kan dröja fram till år 2020 innan skolreformerna ger effekt.

Många rektorer tycker att skolan ska förstatligas igen, visar en undersökning från Utbildningsradion. Det tycker också en stor del av svenska folket.

Omdiskuterat samarbete om migration

Även vad gäller invandrings- och migrationsfrågor har debatten varit hård, bland annat för att vissa kommuner får ta större ansvar än andra.

Det så kallade Reva-projektet, där polisen jagade personer som ska utvisas från Sverige fick mycket kritik tidigare i våras. Men i en riksdagsdebatt sade justitieminister Beatrice Ask att regeringen inte tar ställning till om polisen gör rätt eller fel.

Miljöpartiet har hotat avbryta sitt samarbete med regeringen om migrationspolitiken men i april gjordes en ny överenskommelse som innebär att fler asylsökande barn ska få stanna i Sverige.

Samtidigt har MP fått kritik från bland annat Vänsterpartiet för att deras uppgörelse om arbetskraftsinvandring med regeringen lett till att människor som kommer till Sverige utnyttjas i låglönejobb.

Var fanns Gripenplanen?

Försvaret har orsakat många rubriker på senare tid.  Det väckte visst rabalder när ÖB gick ut med budskapet att Sverige bara i bästa fall kan försvara sig en vecka mot ett militärt angrepp.

Många svenskar tvivlar på att Sverige kan försvara sig. Tvivlet späddes på när det nyligen avslöjades att ryska bombplan övat anfall mot Sverige utan att några svenska Gripenplan gick upp för att identifiera dem. I stället lyfte två danska Nato-plan från Litauen.

Barnmorskor protesterade

Överbelagda sjukhus och akutmottagningar, dåliga löner för sjuksköterskor, pressad och stressad vårdpersonal, besparingar, för lite resurser till vård av psykiskt sjuka – det är några av de problem inom välfärden som lyfts fram från olika håll.

I mars protesterade barnmorskor i Stockholm mot situationen inom förlossningsvården. Protesterna har inte avstannat, så sent som i dag demonstrerade barnmorskor i Göteborg mot vad de upplever som en ohållbar situation, skriver Göteborgs-Posten.

En annan het fråga är vinsterna som privata bolag gör inom välfärden. Något som riksdagen diskuterade redan förra våren.

I den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet säger en majoritet av svenskarna nej till vinster i välfärden.

Kvinnliga välfärdsföretagare menar dock att om man motverkar vinstdrivande välfärdsföretag motverkar man också jobbskapande företag inom kvinnodominerade områden.

Kompromissbeslut från S

Socialdemokraterna tog ett kompromissbeslut om vinster i välfärden på sin partikongress för en månad sedan. Vinsterna ska ”avsevärt begränsas”, men det finns de inom partiet som skulle vilja gå längre.

Beslutet kritiserades på SVT Debatt av Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten, som ”byråkratiskt och troligen verkningslöst”. Medan däremot Lars Stjernkvist, S-kommunalråd och fd partisekreterare, på SVT Debatt argumenterat för att inte förbjuda vinstdrivande företag inom vård och utbildning.

Vänsterpartiet kräver stopp för vinster i välfärden.

Agenda söndagen 5 maj kl 20.00-21.00 och 21.15-22.00 i SVT2 och på svt.se/nyheter och svt.se/agenda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet