De kämpar för jämställdhet på sjön

Uppdaterad
Publicerad

Just nu jobbar flera kvinnliga båtnätverk aktivt med att göra det lika självklart för kvinnor som för män att ställa sig till rors. Ett arbete som de menar är nödvändigt för att komma åt en annars mansdominerad värld.

Gliringar när man kör in i hamn, nedsättande kommentarer när man vill lära sig och en i allmänhet mansdominerad värld som det som kvinna är svårt att ta plats i. Det vittnar flera kvinnliga sjöfarare som vi på SVT nyheter har pratat med.

– Det händer ju ganska ofta att män försöker ta över, och säger ”äh jag gör det själv”, berättar Catrine Wåhlen som är medlem i Quinnliga segelsällskapet, QSS.

-  Som kvinna får man jobba i motvind och man blir ständigt ifrågasatt, berättar Johanna Graaf, som seglat under flera år.

Kvinnan är den som hoppar i land

Även manliga sjöfarare som SVT nyheter har pratat med känner igen bilden av en manligt dominerad båtvärld.

– Den här vanföreställningen om att en sjökapten är en man ser man hänger med än i dag. Exempelvis ser jag ofta hur mannen styr och roddar medan kvinnan får ta hand om barnen och vara den som tar emot båten, säger Thomas Forsberg som arbetar som seglarinstruktör.

Anordnar kurser

För att göra det lika självklart för kvinnor som för män att stå bakom rodret anordnar därför nu flera kvinnliga båtnätverk olika kurser och möjligheter för kvinnor att, utan manligt sällskap, komma ut till havs. Quinnliga segelsällskapet, QSS, är ett av dem.

– Det behövs kvinnliga nätvärk som inspirerar och gör det lätt att komma ut på havet, för det finns inte så mycket sånt. Och det är inte så mycket prestige när man är ute bara kvinnor, man vågar fråga och göra fel, berättar Helena Knutsson ordförande i QSS.

Gotland Runt

May-Lis Farnes är seglarinstruktör och även hon medlem i QSS. Hon håller med Helena Knutsson om att det är viktigt att bygga kvinnliga nätverk och skapa möjligheter.

– Inför Gotland Runt har jag satt ihop två lag med enbart kvinnlig besättning.  Istället för att vänta på att bli tillfrågad av män skickade jag ut en förfrågan och fick svar ifrån 50 tjejer. Så det är väldigt många som drömmer och vill segla, det gäller bara att inspirera och göra det möjligt, säger May-Lis Farnes. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.