Arturo Arques, privatekonomisk rådgivare och Cecilia Hermansson, nationalekonom, intervjuas om nya budgeten. Foto: SVT

De kommer märka störst skillnad i plånboken

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärer med låg pension och höginkomsttagare – de är vinnarna när regeringen presenterar sin budget för 2020. Samtidigt vill privatekonomen Arturo Arques inte peka ut några förlorare.

– I min värld är förlorare folk som faktiskt får mindre pengar i plånboken, säger han.

Budgeten för 2020 har förhandlats fram av regeringen, S och MP, samt samarbetspartierna C och L, vilket innebär att den enligt experterna blir något spretig. Höginkomsttagare har anledning att jubla över den nya budgeten. Även pensionärer och glesbygdsbor gynnas och får mer pengar i plånboken. Män utgör den största gruppen bland vinnarna.

Den stora reformen är slopandet av värnskatten, det vill säga för den som har en årslön eller arvoden över 703 000 kronor. Detta berör dock endast 345 000 personer som i snitt får en skattesänkning på 17 700 kronor per år enligt Finansdepartementet.

”I min värld är förlorare folk som faktiskt får mindre i plånboken”

Utöver värnskatten får även pensionärer sänkt skatt.

– Det är framför allt de pensionärer som har lägst pensioner och höginkomsttagarna som tack vare slopad värnskatt får mer i plånboken. Som mest pratar vi om 1300 kronor för de pensionärer som har det sämst ställt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, och fortsätter:

– Lek med tanken att du har 75 000 kronor i månadsinkomst, då talar vi om 1200 kronor mer i månaden i slopad värnskatt.

Så finns det några förlorare på budgeten enligt Arturo Arques?

– Egentligen inte för i min värld är förlorare folk som faktiskt får mindre pengar i plånboken.

”Har länge levt i de bästa av världar”

Enligt Arturo Arques styrs storleken på plånboken av framför allt tre saker:

Det första är konjunkturen, går det bra i vår omvärld brukar det gå bra för Sverige som är ett litet exportberoende land. Det andra är naturligtvis det vi pratar om i dag. Finanspolitiken har en stor effekt. Slutligen har vi Riksbankens penningpolitik som också påverkar, säger han och fortsätter:

– Hushållen har under ganska lång tid levt i de bästa av världar. Vi har haft en god inkomstutveckling, samtidigt har vi fått högre bidrag och lägre skatter. Som grädde på moset har vi haft lägre räntor vilket har gjort att många har sett sina boendekostnader sjunka. De allra flesta hushåll har haft det väldigt bra.

”Ger man till de som redan har det bra brukar det leda till ökat sparande”

Mycket tyder på att vi är på väg in i en period där konjunkturen är lägre. På frågan om vilka grupper som kan hjälpa till om ekonomin haltar svarar Arturo Arques:

– Ger man mer pengar till pensionärer brukar många gånger komma tillbaka i form av ökad konsumtion. Ger man mer till de som redan har det bra brukar det leda till ett ökat sparande. Det är i alla fall det vi ser i våra studier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.