De köpte hjärtstartare till byn

Uppdaterad
Publicerad

Utryckningstiden för ambulanser ökar i stora delar av landet. Det visar färsk statistik från Hjärt-Lungfonden. I det lilla samhället Ingelstad söder om Växjö litar inte längre invånarna på att ambulansen ska komma i tid. Där har man tagit saken i egna händer.

PRO-föreningen i Ingelstad blev för några år sedan bryskt påminda om hur viktigt det är att snabbt kunna sätta in åtgärder vid ett akut hjärtstopp. Mitt under en föreningsfest fick en av medlemmarna, Holger Fransson, kraftiga bröstsmärtor. Närmaste ambulans fanns i Växjö några mil bort och i väntan på den avled Holger Fransson.

-Det kom två sköterskor som bodde i närheten och hjälpte till när vi väntade på ambulansen, berättar Holger Franssons änka Märta. Sedan försökte ambulanspersonalen få liv i honom men det gick ju inte. Det hade gått för lång tid, suckar Märta Fransson.

Köpte egen hjärtstartare
PRO-föreningen har nu köpt en hjärtstartare, en enklare form av defibrillator som är lätt att använda. Dessutom repeterar man regelbundet hjärt-lungräddning under ledning av en instruktör.

-Vid ett hjärtstillestånd kan man inte vänta på ambulans utan då fordras det omedelbara insatser säger Lennart Gustavsson ordförande i PRO-föreningen.

Bryskt uppvaknande
Holger Franssons hastiga bortgång blev ett uppvaknande, inte bara för PRO, utan för hela Ingelstad. Numera finns det hjärtstartare utplacerade i hela byn.

-Tio stycken i ett litet samhälle med bara 1700 invånare. Finns det någon lista så tror jag vi toppar den, säger Katarina Lindahl som arbetar som hjärt- och lungräddningsinstruktör och är den som varit drivande för att få hjärtstartare utplacerade i Ingelstad.

-Förutom PRO så utbildas till exempel personalen på Ica, idrottsklubbarna och skolorna fortsätter Katarina Lindahl. Här vet vi att det dröjer för länge innan hjälp kommer så därför får vi hjälpa oss själva. Det är Ingelstadsborna som betalar, landstinget bekostar ingenting.

-Bor man i ett litet samhälle en bit ifrån huvudorten tar allting längre tid säger Lennart Gustavsson. Visserligen har vi en vårdcentral men den stänger redan klockan fem.

Ambulansen dröjer
I Växjö kommun liksom i stora delar av landet dröjer det allt längre innan ambulansen kommer visar en rapport från Hjärt-Lungfonden. Samtidigt gör allt fler som Ingelstadsborna och köper en egen hjärtstartare. Men det ursäktar inte de långa utryckningstiderna anser de medicinskt ansvariga.

-Det är bra att det blivit lättare och billigare att skaffa sig den här utrustningen och utbildningen, säger Anders Tuneskog som är ambulansöverläkare på Kronobergs läns landsting. Men det får inte ersätta landstingets uppdrag att leverera god vård. Nu har vi fått fler ambulanser och jag hoppas att det ska leda till kortare utryckningstider.

Samhällets ansvar?
Personligen tycker Anders Tuneskog att det borde vara samhällets ansvar att finansiera hjärtstartare men understryker att det är politikernas sak att avgöra.

Han får medhåll av Märta Fransson

-Man tycker ju att det borde vara landstingets ansvar men det känns som om de har dragit sig ur. Kanske tycker de att det är för dyrt att ha så många hjärtstartare utplacerade som vi har här i Ingelstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer