Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alice Teodorescu Måwe och Anders Lindberg debatterade vem som bär ansvaret för röran i svensk politik. Foto: SVT

De politiska experterna om vem som bär ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens regeringskaos hade kunnat undvikas om talmannen ställt rätt frågor anser Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Den borgerliga debattören Alice Teodorescu Måwe anser å sin sida att Magdalena Andersson (S) borde ha haft koll på förutsättningarna för ett regeringsunderlag.

Den politiska ”superonsdagen” var fylld av tvära kast. Riksdagens talman Andreas Norlén har riktat kritik mot Miljöpartiet för att inte på förhand flaggat för deras avsikter att lämna regeringen. Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, menar dock att situationen kunnat förhindras om talmannen agerat annorlunda.

– Talmannen är ansvarig för att ställa de här frågorna. Jag tror inte han har frågat Miljöpartiet det här. Då kan han heller inte säga att det är Miljöpartiet eller Magdalena Anderssons ansvar att ha berättat det här, säger Anders Lindberg i SVT:s Aktuellt.

Även Alice Teodorescu Måwe, borgerlig samhällsdebattör, håller med om att talmannen brustit men anser att ansvaret i stor utsträckning faller på Magdalena Andersson (S).

– Det är hon som vill bli statsminister och det är hon som ska pröva sitt regeringsunderlag. Då är det rimligt att ha koll på förutsättningarna för ett regeringsunderlag, säger Alice Teodorescu Måwe.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer