8 av 10 kvinnor och 7 av 10 män har i någon form upplevt mobbning och trakasserier på jobbet. Foto: TT

De som upplevt trakasserier på jobbet har fler sjukdagar

Publicerad

Personer som upplevt trakasserier och mobbning på jobbet tar ut högre sjukfrånvaro. Det visar en undersökning som gjordes under våren 2017, innan #metoo-rörelsen.

– Det skulle inte förvåna mig om siffrorna skulle bli ännu högre i dag. Medvetenheten har höjts, tidigare var man inte så benägen att svara på om man själv blivit utsatt, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor som genomfört undersökningen.

8 av 10 kvinnor och 7 av 10 män har i någon form upplevt mobbning och trakasserier på jobbet. Det visar undersökningen Jobbhälsobarometern, som görs årligen av Sveriges Företagshälsor, en branschorganisation för landets företagshälsovård. 

När nu undersökningens andra del släppts visar siffrorna också ett samband mellan att ha upplevt trakasserier och ha hög sjukfrånvaro. Ju fler sjukdagar, desto större sannolikhet att du utsatts, eller sett en kollega bli utsatt, för trakasserier eller mobbning. 

– Vi brukar säga att problem vid sjukfrånvaro oftast är individuella, men det här visar på andra saker. Egentligen kan man säga att företag i dag lägger mycket pengar på saker som mindfulnesskurser, men kanske inte fokuserar på hur stämningen är på arbetsplatsen, säger Peter Munck af Rosenschöld på Sveriges Företagshälsor.

Högst inom restaurangbranschen

Undersökningen visar att de som jobbar på kvinno- eller mansdominerade arbetsplatser i högre grad utsätts för mobbning och trakasserier. De branscher som ligger sämst till är hotell- och restaurangbranschen och företag inom handel.

Det är också vanligare inom offentlig sektor än privat. Unga män på kvinnodominerade arbetsplatser upplever också i större utsträckning än kvinnor att det trakasseras eller mobbas på jobbet.

– Arbetsplatser med en jämn könsfördelning är bäst. Kvinnliga arbetsplatser är organiserade annorlunda än manliga, på manliga har du ofta ett mycket mer närvarande ledarskap och mer resurser. Om du tittar på hemtjänsten till exempel, kan du ha många fler medarbetare per chef än exempelvis parkförvaltningen, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Systematiskt arbete

I svallvågorna av #metoo har många arbetsplatser inlett utredningar och ett arbete med värdegrund, det bekräftas av uppgifter från företagshälsovård runtom i landet.

Nu menar man att ett systematiskt arbete mot trakasserier och mobbning måste sättas in.

– Det måste bli lika viktigt för en VD att hålla koll på arbetsmiljön som det är att hålla koll på förmånsskatter. Staten måste också följa upp utredningsarbetet. Det är ju oerhört vanligt att en nyanställd kvinna varnas av arbetskamraterna vilka män hon ska hålla sig undan. Det ska inte behöva uppstå, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Fakta: Jobbhälsobarometern

  • Undersökningen genomförs årligen sedan 2007 av Sveriges Företagshälsor i samarbete med Svenskt kvalitetsindex.
  • Den bygger på ett representativt urval av svenskar som jobbar minst halvtid och är i åldern 20-65 år.
  • 2017 besvarade 10.488 personer frågorna. 60 procent via nätet, 40 procent genom telefonintervjuer.

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.