Enligt Riksrevisionen får fler jobb om arbetsförmedlaren föreslår och aktivt uppmanar till jobbsökning. Foto: Henrik Mongomery/TT

De som uppmanas söka jobb hittar oftare jobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlare som är inriktade på att man aktivt söker jobb är också bäst på att få folk att hitta jobb. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Riksrevisionen har granskat hur effektiv Arbetsförmedlingen är på att förmedla jobb, och om det finns skillnader mellan hur olika förmedlare arbetar. Resultatet visar att jobbsökande åtgärder är mest effektiva.

Skickar fler förslag

I praktiken betyder det att arbetsförmedlare som tycker det är en bra metod att leta jobb och föreslår jobb för den arbetslöse också lyckas bättre med att få folk i arbete.

– Vi ser två saker. Det ena är att förmedlare som har större tilltro till sökaktivitet skickar fler förslag på jobb till den arbetssökande, och når bättre resultat. Det tyder på att Arbetsförmedlingen bör arbeta mer på det här sättet, säger Anton Ringström som är projektledare på Riksrevisionen.

Det andra är att det är väldigt stor skillnad i hur ofta arbetsförmedlarna beviljar olika insatser som kostar pengar, till exempel utbildningsinsatser och insatser från externa aktörer.

– Arbetsförmedlingen har också en rad andra åtgärder som de kan använda, arbetsförmedlarna har en ganska bred verktygslåda. Det vi visar är att just det här verktyget, att skicka förslag på arbeten att söka, kanske inte används i tillräckligt hög grad, säger Anton Ringström.

Fler skulle kunna få jobb

Riksrevisionen har gjort ett räkneexempel som visar att upp till 4 procent fler skulle kunna ha ett jobb efter två år om alla arbetsförmedlare var mer inriktade på sökaktiviteter.

Samtidigt är det alltså stora skillnader i hur ofta förmedlare beviljar andra insatser, till exempel utbildning eller externa insatser för till exempel matchning.

– Arbetsförmedlingen har ju delegerat mycket ansvar och handlingsutrymme långt ner. Vi menar att om man gör det, så måste man också ha en tydlig styrning till förmedlarna med kunskap om vad som fungerar och vad som inte fungerar, och följa upp hur förmedlarna arbetar, säger Anton Ringström.

Viktiga resultat trots oklar framtid

Framöver har Riksrevisionen två rekommendationer. Det ena är att inrikta sig mer på just sökaktivitet. Det andra är att det blir mer enhetligt och träffsäkert hur man tilldelar kostsamma insatser. Lärdomarna tycker man gäller oavsett hur framtidens Arbetsförmedling ser ut.

– Rimligen borde det vara så, att oavsett vem som ska hjälpa arbetssökande att hitta jobb så borde våra resultat ändå vara giltiga. Det är viktigt att aktivt jobba med att hitta lämpliga arbeten till sökanden och att skicka förslag på jobb. Det borde vara viktigt oavsett om det utförs av privata aktörer eller av staten, säger Anton Ringström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.