Vincent blev mobbad under skoltiden. Foto: SVT

”De tog mina drömmar ifrån mig”

Publicerad

Vincent Rankila är en av dem som hört av sig till oss i samband med att SVT Nyheter uppmärksammat mobbning. Vincent var mobbad och utsatt för kränkande behandling en stor del av sin skoltid, ända från första klass, även av lärarna.

Vi möter Vincent Rankila på hans praktikplats i ett teknik-varuhus i en förort till Stockholm och han tar en liten paus i arbetet för att berätta för oss varför han hörde av sig till SVT.

– Jag vill stå upp för dem som är mobbade idag och jag vill kämpa för att ingen ska behöva hamna där jag hamnade.

Vincent är dyslektiker och har en lätt ADHD och han blev mobbad under en stor del av sin skoltid, ända från första klass.

Svart hål i magen

– Jag hade ett svart hål i magen helt enkelt, det var så jag beskrev det när jag var 10-11 år, berättar Vincent.

– En dag kunde vara att man kom dit sen exempelvis när jag skulle ha svenska, då blev jag satt framför lego istället, för jag ansågs för trögfattad för att vara med eftersom jag var dyslektiker. Sedan kom man ut på rast och då kom äldre killar och slog en helt enkelt.

Mobbningen och den kränkande behandling som även lärare stod för, ledde till att Vincent blev deprimerad och utvecklade ett självskadebeteende:

– Någonting jag har kommit på nu i efterhand är att jag drog av håret väldigt mycket. Nu har jag förstått att man gör det på grund av en depression.

Präglat honom för livet

Även om Vincent säger att han har bra föräldrar och alltid haft kompisar utanför skolan, så har den här tiden med mobbning präglat honom för livet:

– Man kommer aldrig bli den man skulle varit om det aldrig hade hänt. Jag kan aldrig se tillbaka på min barndom och se det som ett positivt minne, säger Vincent.

– De tog bort den här drömmande delen av att vara barn. Då har man inga begränsningar – man tänker inte på ekonomi, man bryr sig inte om politik, utan man kan liksom drömma fritt. Om jag vill bli president då kan jag bli president, det är så man kan drömma som barn. Det tog lärare och mobbare bort från mig.

Pluggar och föreläser

Idag är Vincent 18 år och pluggar på Fryshusets Gymnasium i Stockholm, och han drömmer om att bli affärsman och egen företagare. Och så har han startat något han kallar Hinderhjälpen och börjat föreläsa om sina erfarenheter av mobbning och funktionshinder, och han har några råd att ge till dem som blir mobbade och kränkta:

– Fortsätt kämpa! Du kommer ur skiten någon gång. Försök hitta ljuspunkter i livet och fäst dig vid dem och ta bort det mörka.

– Och ta hjälp av andra! Det är viktigt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#mobbning

Mer i ämnet