Det är många som googlat på datum kring riksdagsvalet. Foto: TT/Twitter

De vanligaste frågorna inför valet – här är svaren

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg. Men hur gör man om man har tappat bort sitt röstkort – och kan man ångra sin röst? Här är några av svenskarnas vanligaste frågor – och svaren.

På söndag går svenskarna till valurnorna. Med mindre än en vecka kvar ökar också antalet frågor.

Enligt Google Trends har antalet sökningar på ”val 2018” ökat rejält sedan början av augusti. Mest undrande verkar man vara i Blekinge och på Gotland, där görs i alla fall flest sökningar.

Valsmart

Vanligt att fråga om datumet för valet

Den vanligaste kombinationen som svenskarna googlar är ”datum val 2018”. Det är också vanligt att söka efter valkompasser och opinionsundersökningar.

Det parti som i skrivande stund har flest sökningar – enligt Google Trends – är Sverigedemokraterna (söktermen är SD) följt av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

Vanliga frågor hos Valmyndigheten

På Valmyndigheten handlar många av frågorna just nu om röstkorten.

– Det är allt från när de kommer, hur man beställer ett nytt om man har tappat bort det, säger Oscar Hammar, handläggare på Valmyndigheten.

Andra frågor handlar om rösträtt, exempelvis vad som krävs för att rösta i riksdagsvalet och vad som händer om man flyttar.

– Vi får också en del praktiska frågor om hur man röstar och framför allt var och hur man kan göra det. Vi får också frågor kring valsedlar, hur de presenteras och vem som är ansvarig för att lägga ut dem.

Misstänkt valfusk ska polisanmälas

Många undrar också vad man ska göra om något inte verkar gå rätt till.

– Det ringer in en del från röstningslokaler. Man kanske tycker att det saknas valsedlar eller liknande. Vi är ju inte en tillsynsmyndighet så där måste vi hänvisa till röstmottagare i vallokalerna och kommunernas valnämnder som ansvarar för lokalerna, säger Oscar Hammar.

Misstänkt valfusk, det vill säga att någon medvetet försöker manipulera valresultatet, ska polisanmälas. Det är brottsligt både att försöka förhindra någon från att rösta eller att sälja sin röst.

Svar på frågorna och viktiga datum

När är det val i Sverige 2018?

Riksdagsvalet sker den 9 september.

Vem har rösträtt till riksdagen?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Rösträtten till riksdagen gäller svenska medborgare som är eller har varit folkbokförda i Sverige.

Vad gör du om du har tappat bort ditt röstkort?

Ska du förtidsrösta krävs ett röstkort. Har du tappat bort ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. Nya röstkort kan också skrivas ut på plats i de flesta röstningslokaler. På valdagen räcker det med en vanlig id-handling.

Hur länge kan du förtidsrösta?

Förtidsröstningen startade den 22 augusti och pågår fram till valdagen.

Kan man ångra sig?

Ja det går att ångra sig. För att göra det måste man dock ta sig till sin vallokal på valdagen och göra en ”ångerröstning”. Du kan däremot inte förtidsrösta två gånger. Gör du det blir dina röster ogiltiga.

Vilka är de viktiga datumen?

9 september: Val till kommun, riksdag och landsting.

24 september: Riksdagen röstar om vem som blir talman. I talmannens uppdrag ingår att föreslå ny statsminister.

25 september: Riksmötets öppnande. Den nya riksdagen påbörjar sitt arbete.

15 november: Sista dagen för den nya regeringen att lägga fram sin budget.

Källa: Valmyndigheten. Frågorna baseras på frågor till Valmyndigheten och Google-sökningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet