Foto: SVT

”De var det enda hoppet för människor i Ogaden”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Johan Ripås har träffat Abdulahi Hussein, som lämnade ut tv-materialet som avslöjar hur gripandet av Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien iscensattes.

Abdulahi Hussein arbetade tidigare inom den etiopiska administrationen i Ogaden. Han var ledare för ungdomsförbundet och arbetade enligt egen utsago med presidenten i regionen.

-Jag har hans närmaste man. Jag ansvarade för en informationssida på nätet och de var först med att skriva om Johan och Martin, säger han till SVT Nyheter.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Nu lever han under dödshot, men befinner sig i säkerhet utanför Etiopiens gränser.

Du påstår att allt var iscensatt av statliga myndigheter. Hur vet man det?

-Som framgår av videon är mannen bakom det hela vicepresident i regionen. Han ansvarar också för säkerheten och rättsväsendet på regional nivå.

Är du helt säker på att det är Ogadens vicepresident som frågar ut svenskarna?

-Helt säker.

Varför gör du detta när det försätter dig i fara?

-Jag vet mycket om den regionen. Media får inte rapportera därifrån. Civilbefolkningen i Ogaden har utsatts för en rad övergrepp. De två journalisterna var det enda hoppet för människorna i Ogaden. Men de råkade värst ut själva, säger Abdulahi Hussein och fortsätter:

-Jag kunde inte stillatigande se vad som hände så jag bestämde mig för att berätta sanningen för världssamfundet.

Fakta: Utgivningsbeslut

SVT har presenterat unika bilder och helt nya fakta om hur det egentligen gick till när de svenska journalisterna Martin Schybbie och Johan Persson greps i Ogaden-provinsen i Etiopien. Bilderna visar att omständigheterna runt gripandet var arrangerade och det finns också sekvenser med pressande förhör med Martin och Johan.

Det innebär alltid avvägningar inför publicering av den här typen av känsligt material både vad gäller personerna det handlar om och den som levererar materialet.

I det här fallet har vi fört diskussioner med Adulahi Hussein som smugglat ut det avslöjande bildmaterialet och vi har gjort efterforskningar på plats för att kunna bedöma vilka bilderna och uppgifternas värde.

Vi är medvetna om att det finns en hotbild mot Adulahi Hussein. Och han har själv varit noga med att lämna över materialet vid en tidpunkt som innebär bästa tänkbara säkerhetsläge för honom själv.

Han anser själv att det faktum att han träder fram ökar hans egen och hans familjs säkerhet.

Ingrid Thörnqvist, utrikeschef, Eva Landahl, ansvarig utgivare Aktuellt, Ulf Johansson, ansvarig utgivare Rapport, svt.se/nyheter och text-tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet