Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne, är kritisk till systemet med inhyrd personal i vården. Foto: TT/SVT

De vill riva upp systemet med inhyrd vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Läkarnas regler för jour och beredskap bidrar till beroendet av inhyrd personal i vården. Det menar kritiker efter SVT Nyheters granskning av systemet. Nu höjs röster för att avtalen bör rivas upp.

SVT Nyheters granskning av systemet med inhyrd personal i vården har väckt många reaktioner. Flera som reagerat pekar på att läkarnas villkor för jour och beredskap kan bidra till landstingens behov av inhyrd personal.

Till skillnad från många andra grupper har läkare inte schemalagd arbetstid över hela dygnet, utan ett joursystem som kan ge rätt till långa kompledigheter när man till exempel jobbat natt.

Inhyrd personal i vården

En av kritikerna är Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne:

– Det nuvarande regelverket innebär ju i praktiken att man jobbar jour nattetid, och man har då möjlighet att ta ut en rätt så stor del av den inarbetade tiden i ledighet. Så i dag betyder det att vi i praktiken måste ta in hyrläkare dagtid för att täcka upp det stora uttaget av ledighet som de anställda läkarna gör.

Känslig fråga

Sonesson vill att landstingens intresseorganisation SKL, Sveriges kommuner och landsting, ska agera för en förändring.

– Ja det skulle jag tycka var alldeles utmärkt. Det är i alla fall värt att sätta sig ner och diskutera – hur skulle man kunna förändra det? Och i så fall ge lite bättre villkor i andra delar kanske.

Genom åren har politiker och debattörer av olika färg lyft frågan om läkarnas jour och beredskap, men frågan har också beskrivits som känslig eftersom systemet har starka försvarare.

När SVT Nyheter ställer frågan om joursystemet utgör ett problem, till landstingspolitikerna i SKL:s sjukvårdsdelegation, så väljer de flesta att inte svara. I stället får vi ett ”samlat svar” som på formell grund argumenterar emot att SKL skulle agera centralt, bland annat med hänvisning till att komputtag inte regleras i något centralt avtal.

Svaret visar sig senare vara formulerat av tjänstemän på SKL på uppdrag av delegationens ordförande.

LÄS MER: Så duckade politikerna om läkarnas jouravtal

Men Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne, svarar själv på enkäten och svarar ja på frågan om nuvarande jourregler är ett problem.

”Det är ett problem som främst orsakar en svårighet att planera och organisera verksamheten utifrån ett team- och personcentrerat perspektiv”, skriver Åkesson. ”Det borde vara möjligt för SKL att initiera en diskussion med Läkarförbundet.”

Tillbakavisas av läkare

Läkaren Magnus Larsson tillhör de landstingsanställda läkare som utnyttjar möjligheten att på sin lediga tid jobba extra som hyrläkare i andra landsting. Han har också reagerat på SVT Nyheters granskning, men han ser helt andra förklaringar till beroendet av hyrpersonal, och avfärdar påståendet att läkarnas jourregler och kompledighet skulle vara någon huvudförklaring.

– Det är ju en total felbild om du frågar mig. Vi arbetar väldigt hårt idag, vi går närmast på knäna på många håll. Jag tror att alternativet skulle vara att man skapar morötter snarare än piskor, att man skapar en arbetsmiljö där man trivs med rimliga arbetscheman, en normal arbetsbelastning och löner.

LÄS MER: Så svarar politikerna om läkarnas extraknäck

Magnus Larsson säger att han har världens bästa jobb på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna. Men ett par veckor om året jobbar han alltså ändå som hyrläkare.

– Jag tycker alltid att det är oerhört roligt att komma ut därför att man är väldigt uppskattad. Min bild är att utan oss går verksamheten inte runt.

Är det bättre med hyrpersonal än med fast personal?

– Absolut inte, det bästa för patienten är naturligtvis att ha en fast läkare och fasta sjuksköterskor. Men nu kan vi inte uppnå det idag och då tror jag att det näst bästa alternativet ändå är att använda sig av oss som är välutbildade och har lång erfarenhet.

Tipsa våra reportrar och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet