LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt möttes i en debatt. Foto: SVT

Oscar Sjöstedt: SD – ett mittenparti

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av LO:s medlemmar sympatiserar med Sverigedemokraterna samtidigt som stödet för Socialdemokraterna minskar. S och LO har pekat ut SD som sin huvudmotståndare i valet. I Aktuellt möttes LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i en debatt om vilken politik som är bäst för LO-väljarna.

Karl-Petter Thorwaldsson fick frågan varför Sverigedemokraterna inte skulle vara bra för LO-medlemmarna.

– Det är ett stort problem att SD försöker mörka att de är ett högerparti som vill göra livet bättre för de rika och värre för de fattiga. Det har inte kommit fram i valrörelsen, svarade Karl-Petter Thorwaldsson.

– Så är det inte, replikerade Oscar Sjöstedt. Löntagarna får behålla mer av sin lön, i genomsnitt 350 kronor, med vår politik. Det gäller även före detta löntagare, alltså pensionärer.

Karl-Petter Thorwaldsson vidhöll att Socialdemokraterna har en politik som gör livet bättre för vanligt folk.

– Staten har överskott, Socialdemokraterna vill förbättra pensionerna, satsa mycket mer på välfärden. Medan Oscar Sjöstedt vill sänka skatten så att en höginkomsttagare får 800 kronor mer i månaden, men en undersköterska får mindre än 70 kronor, sade Thorwaldsson.

Vilket Oscar Sjöstedt sade inte stämmer.

”SD någonstans i mitten”

Oscar Sjöstedt fick frågan om var han själv placerar in sitt parti på höger-vänster-skalan. Partiledaren Jimmie Åkesson placerar det någonstans ganska nära Moderaterna.

– Det är inte jättelätt, men någonstans i mitten. Vi kan gå fram med skattesänkningar eftersom vi satsar som vi gör. Det beror på hur man prioriterar i övrigt, sade Oscar Sjöstedt.

Det blev också diskussion om en intervju i tidningen Kommunalarbetaren, som intervjuat alla partier om klyftorna i samhället. Karl-Petter Thorwaldsson menade att SD där var det enda partiet som vill att klyftorna ska växa.

– Självklart har jag inte sagt det. Men utan inkomstklyftor skulle alla tjäna exakt lika mycket, vilket inte är bra. Men jag ville rikta in mig på hur vi kan lyfta de resurssvaga grupperna, sade Sjöstedt.

Oenighet om A-kassan

SD vill att arbetslöshetsförsäkringen ska tas över av Försäkringskassan och att ersättningen ska höjas, medan Karl Petter Thorwaldsson menade att det är högerpolitik att vilja försvaga facket genom att ta ifrån facket administrationen av A-kassan.

– Det är första gången någon sagt att höjd a-kassa är högerpolitik, replikerade Oscar Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet