Debatt i Publicistklubben med bland andra professor Hans Rosling.

Debatt med Hans Rosling

Uppdaterad
Publicerad

Vad vet journalister egentligen om omvärlden? Den frågan ställer sig professor Hans Rosling när han i kväll föreläser och debatterar i Publicistklubben. SVT Nyheter sänder direkt klockan 18.30.

Den omtalade professorn i global hälsa, Hans Rosling, har förekommit frekvent i medier den senaste tiden. I kväll gästar han Publicistklubben – där journalisters kunskap och trovärdighet står på agendan.

Rosling har bland annat kritiserat media för att de alltför ofta bygger sin världsbild på gammal statistik och föråldrad verklighetsuppfattning.

”Jag har rätt – du har fel”

Nyligen, i en intervju i danska DR2, gick Rosling hårt åt en dansk journalist. Han sade bland annat att ”det här är inget att diskutera – jag har rätt och du har fel”.

Enligt Rosling är medierna inget bra sätt att förstå sig på vår samtid, eftersom han anser att några av de ledande mediecheferna är fast i den världsbild som de skaffade sig på 70-talet. Rosling menar i stället att förståelsen för vår samtid är en kunskap som bara skolan kan ge.

18.30: Hans Rosling inleder kvällens specialdebatt med en cirka 50 minuter lång föreläsning.

Publiken har en viktig roll i Roslings presentation och han har lovat att ta med sig ”elektroniska svarsdosor” för att kunna läsa av svaren.

19.20 (cirka): Debatt med Rosling, Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet och Ulf Johansson, ansvarig utgivare SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer