Debatt mellan M och C om uppgörelsen

Publicerad

Alliansen är död – nej, det är den inte.

Moderaterna och Centerpartiet har olika syn på detta efter Annie Lööfs besked om att släppa fram Löfven som statsminister.

– Det är ett historiskt svek, menar M-toppen Tomas Tobé.

Centern uppger att de hade två val och att partiet prioriterar vikten av att minska SD:s inflytande och möjligheten till liberala reformer.

– Till slut efter den här långa processen hade vi tyvärr bara två alternativ på bordet. Det ena var en M- och KD-regering som var beroende av Sverigedemokraterna. Det andra var en S-regering som skulle bli beroende av Centerpartiet och Liberalerna, sa Centerns vice partisekreterare Martin Ådahl.

Regeringsbildningen

– Vad vi sett i dag med det här avtalet är att det senare alternativet dels stänger ute extremisterna, nationalisterna och den här farliga vågen från makten. Men det ger väldigt kraftfullt liberalt reformpaket med sänkta kostnader för att anställa, avbyråkratiserad arbetsmarknad och med friare möjligheter på landsbygden att bygga nära sjöar.

Lööf ska inte äta upp sin sko

Ådahl återkom flera gånger till att Centern inte vill bli beroende av Sverigedemokraterna.

– Det hade varit extremt farligt att hamna i händerna på extrema nationalister.

Är det slut med Alliansen?

– Det kan vi inte säga. Vi har samarbete i hundratals kommuner i landet, sa Ådahl.

Annie Lööf skulle äta upp sin sko än att vara stödhjul åt Stefan Löfven, sa C-ledaren under valet. Men något stöhjul blir de inte, menar Martin Ådahl.

– Vi sätter en liberal agenda för Sverige.

Tobé: ”Historiskt svek”

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé anser att Centern och Liberalernas uppgörelse är ett svek.

– Jag och väldigt många borgerliga väljare är djupt besvikna. För det första innebär det här att ett borgerligt parti nu hjälper Löfven-regeringen. En S och MP-regering får fortsätta regera trots att man fått ett mindre väljarstöd. Man hjälper till att se till att budgeten kommer att gå igenom riksdagen.

– Dessutom spräcker man Alliansen. Det är klart att det här är ett historiskt svek.

Blir beroende av V

Tobé anser att den föreslagna regeringskonstellationen kommer att bli beroende av Vänsterpartiet.

– Mycket av argumentationen handlar om att hålla ytterkantspartierna ute från regeringssamverkan. Men även den här regeringskonstellationen kommer kräva Vänsterpartiets välsignelse.

– Jag hoppas nu att många väljare kommer att reagera på detta, i synnerhet borgerliga väljare som trodde att en röst på Centerpartiet och Liberalerna var en röst på en ny regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet