Ebba Busch Thor (KD): ”Pappa staten ska inte bestämma”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan lanserade Socialdemokraterna ett vallöfte om att förbjuda religiösa friskolor i Sverige. I SVT:s Agenda möttes civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor – som själva gått i religiösa skolor – för att debattera frågan. Se ett utdrag i klippet ovan.

Shekarabi menar att den svenska skolan har i uppgift att främja jämställdhet, uppmuntra elever att bilda egna uppfattningar och motverka segregation.

– Då är det rimligt att skolan är fri från religiös påverkan. Det är inte bra om vi har en utveckling med muslimska barn i en, kristna barn i en och en annan som vänder sig till sekulära familjer. Skolan ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrund.

Ebba Busch Thor menar att förslaget går emot mänskliga rättigheter, och inskränker föräldrars rätt att bestämma över sina barns utbildning.

– Mammor och pappor ska bestämma, inte pappa staten – det stipuleras av Europakonventionen. Ni har ingen plan för de skolor där elever radikaliseras och där 70% inte når gymnasiemålen. I stället ger ni er på väl fungerande skolor bara för att de är friskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.