Foto: SVT

”Man måste satsa på barnen”

Uppdaterad
Publicerad
– Det är jobb och utbildning som är viktigast, sade Ylva Johansson (S) när hon debatterade med integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i Agenda.

– Det går att bryta segregationen. Men det är centralt att vi alla säger att vi aldrig accepterar stenkastning. Vi gör inte de här människorna till talesmän för de här områdena.

Det sade integrationsminister Erik Ullenhag i söndagens Agenda.

– Jag är bedrövad över vad som sker. En 17-18 åring från de här områdena som söker jobb kommer att vara förknippad med de här händelserna.

– Postnumret, bostadsadressen gör det svårare att komma in i samhället, sade Erik Ullenhag.

– Det är rättsamhälle och jobb vi ska fokusera på, sade integrationsministern.

Det är inget hokuspokus

Ylva Johansson, Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, hävdade att integrationspolitik inte är lösningen på problemen i de utsatta områdena.

– Det här är inte hokuspokus. Det är jobb och utbildning som är de viktigaste vägarna för att få en stabil inkomst, för att motverka fattigdom och att få en plats i samhället, sade hon.

– Man måste satsa stort på barnen så att alla barn får rätt till förskola, sade Ylva Johansson.

Allmän förskola från två år, mindre klasser i skolan och ge lärarna tid att vara lärare är andra saker som krävs, enligt Ylva Johansson.

”Ullenhag kan inget göra”

Ylva Johansson sade att integrationsministern inte kan göra så mycket åt problemen.

– Han har oturen att sitta i en regering där arbetsmarknadsministern misslyckas med jobben och där utbildningsministerna misslyckas med skolresultaten, sade hon.

”Se verkligheten!”

– Jag är förvånad över att Socialdemokraterna abdikerat i integrationspolitiken och säger att ”integration spelar ingen roll”, replikerade Erik Ullenhag.

– Se verkligheten i områden där människor växer upp och där man nästan inte har ett jobb att gå till, sade han.

– Vi behöver specifika insatser för de här områdena. Vi behöver faktiskt ha särskilda insatser på de skolor som har störst utmaningar, sade integrationsministern.

– Vi måste höra på människorna som lever i otrygghet. Ställer man sig på Rinkeby torg och talar med folk är det tre saker som återkommer. Det första är trygghet. Det andra är skola och det tredje är jobb.

Se hela debatten genom att klicka på bilden högst upp i artikeln!

Hela Agenda kan ses i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet