Foto: SVT

Debatt om surrogat: ”En graviditet kan vara livsfarlig”

Ytterligare en väg mot föräldraskap eller ett utnyttjande av kvinnors kroppar? Birgitta Ohlsson (L), och Rosanna Dinamarca (V), stod på var sin sida när frågan om surrogatmödraskap debatterades i Aktuellt.

– Vi ser att det finns många andra möjligheter än att utnyttja kvinnors kroppar och utsätta dem för livsfara. För graviditeter är inte som en mikrovågsugn, att du stoppar in någonting där och sedan plockar ut det. Det är väldigt komplext att gå igenom en graviditet och för många kan det till och med vara livsfarligt, säger Vänsterpartisten Dinamarca.

Hennes uttalande kommer samma dag som regeringens särskilda utredare slagit fast att surrogatarrangemang inte bör tillåtas inom den svenska vården, inte ens om surrogatmodern ställer upp frivilligt och utan betalning.

Birgitta Ohlsson (L) är mycket besviken över utredarens slutsats.

– Jag känner mig beklämd för att utredaren sumpar den chans att skapa en trygg möjlighet både för värdmamman och för barnet till de tilltänkta föräldrarna, säger hon i SVT:s Aktuellt.

”Barnen kommer bli statslösa”

Ohlsson menar att ett beslut i linje med utredningen kan äventyra situationen för vissa barn.

– Jag tycker också att det är ganska provocerande när utredaren säger att vi nästan ska ha statliga varningskampanjer för att inte fler ska åka utomlands vilket folk kommer att göra. Att barnen kommer att bli statslösa, hur känns det då för de hundratals barn som har kommit till på det här viset och redan finns i vårt land? Det här är ju ett utmärkt exempel på när verkligheten sprungit i från lagstiftningen.

Den liberale politikern påminner om att provrördbefruktning debatterades för 30 år sedan.

– Där förändrades situationen och det kommer den att göra också här.

”Står inte på kö”

Även Rossana Dinamarka pekar på de risker som också nämns av utredaren. Vänstern ser även en jämlikhetsaspekt i frågan.

– Vi lever inte i ett totalt jämlikt samhälle och det är konstigt att när det gäller att tillfredsställa andras behov så är det kvinnor som ska ställa upp på det med sina kroppar, säger hon och befarade att kommersiellt surrogatmödraskap kommer att öka hand i hand med det altruistiska:

– Kvinnor står inte på kö för att göra det här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer