Foto: TT

Decemberbarn riskerar förtidspension

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en klar överrisk att barn som är födda i slutet på året behöver stöd från socialförsäkringen senare i livet. Det skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på DN Debatt och hänvisar till en undersökning som presenteras i dag.

Decemberbarnen löper hela 16 procent högre risk att få aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) än barn födda i januari, skriver Begler på Dagens Nyheters debattsida.

Bristande stöd under skoltiden tros vara en av de viktigaste förklaringarna, skriver hon tillsammans med Hans Goine på myndigheten och doktor vid Uppsala universitet.

Gäller fler

– Jag vågar säga att detta också gäller andra barn födda sent på året, som oktober och november, säger Anne-Marie Begler till TT.

En orsak är bristande stöd för dessa barn i skolan, hävdar hon. Skolan borde hjälpa, inte genom att särbehandla decemberbarnen utan genom att helt enkelt följa skollagen och se till att barn i behov av särskilt stöd får det, skriver Anne-Marie Begler.

Barn som föds sent på året kan vara mer omogna än sina klasskompisar och få svårare att hänga med i undervisningen, något som kan leda till svårigheter i arbetslivet och, på sikt, till förtidspension, resonerar Anne-Marie Begler.

Varken Skolverket eller Skolinspektionen har uppmärksammat särskilda brister i undervisning för barn födda sent på året.

– Men många skolor brister generellt när det gäller barn i behov av särskilt stöd, säger Helen Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen.

Skolan måste nu bli bättre på att anpassa undervisningen, skriver de, och få mer resurser att tidigt upptäcka elever i behov av särskilt stöd.

Kan få felaktig diagnos

Särskilt stor är risken för decemberbarnen för diagnoser inom beteendestörningar och emotionella störningar, där adhd ingår. För aktivitetsersättning på grund av dessa diagnoser är decemberbarnen överrepresenterade med 26 procent.

Men risken för att dessa barn får fel diagnos är också större, påpekar Peter Salmi, utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen, som bekräftar att barn födda sent på året oftare får läkemedel mot adhd än andra barn.

– Barn födda sent på året och som bara har lindriga symptom på adhd kanske lättare får en diagnos, trots att symptomen också kan bero på omognad. Risken ökar också att man ställer en felaktig diagnos på dessa barn, säger Peter Salmi till TT. Studier har också visat att skillnaderna i mognad försvinner när barnen blir äldre, påpekar Peter Salmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer