Foto: Carol Atallah/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen upplöste tillståndslös manifestation – en greps

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen beslöt polisen att upplösa en black lives matter-demonstration utanför amerikanska ambassaden i Stockholm som saknade tillstånd.

Omkring 300 personer slöt upp utanför polisens avspärrningar på utsatt tid vid klockan 15. Polisen uppmanade en knapp timme in i manifestationen deltagare att avlägsna sig och beslutade därpå att samlingen skulle upplösas. Ett 20-tal människor fick släpas iväg, men överlag gick det hela lugnt till.

Demonstranterna lämnade senare området och många av dem fortsatte sedan att tåga längs med bland annat Vallhallavägen, men med allt färre deltagare.

Två personer misstänks för försök till våld mot tjänsteman i samband med manifestationen, varav en är gripen. Ytterligare en person misstänks för brott mot ordningslagen. Efter 19.30-tiden på kvällen var demonstrationen officiellt upplöst, men demonstranter fanns fortfarande kvar i mindre samlingar.

– Vi följer fortfarande grupperingar på olika platser i city, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Arrangörerna hoppar av

Dagens demonstration, i kölvattnet av George Floyds död i USA, nekades tillstånd av polisen med hänvisning till att arrangörerna inte gjort tillräckligt för att begränsa antalet deltagare till max 50 personer – vilket Folkhälsomyndighetens corona-restriktioner påbjuder.

Det fick arrangörerna att hoppa av.

”Från och med nu bär INGEN ansvaret längre och det finns inga arrangörer”, skriver en av dem i ett inlägg i sociala medier.

Foto: Carol Atallah/SVT

Lugn manifestation

Själva manifestationen avlöpte lugnt, med organiserade ramsor och slagord.

– Vi är inte här för att bryta regler utan vi är här för att visa att vi inte håller med, på det sätt vi kan. Vi håller avstånd och försöker ta hänsyn till uppmaningar om hygien och avstånd så gott vi kan. Jag utnyttjar min yttrandefrihet för att visa att jag är emot den strukturella rasismen i Sverige, men också globalt, sade en demonstrant som inte vill uppge sitt namn.

Foto: Carol Atallah/SVT

Stökigt tidigare

På senare tid har manifestationer genomförts trots att fler än 50 personer deltagit, och i både Stockholm och Göteborg blev det stökigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer