– Den här varianten är mer smittsam, och det finns studier från Storbritannien och Danmark som visar att man oftare behöver sjukhusvård, säger Tove Fall i Aktuellt. Foto: SVT/TT

Brittiska varianten dominerar i regionernas snabbanalyser

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska virusvarianten har snabbt fått fäste i Sverige. 14 regioner har en utbredning på över 70 procent, visar regionernas egna snabbanalyser. I Jönköping står varianten för 92 procent av de analyserade covidfallen.

På annandag jul 2020 gick Folkhälsomyndigheten ut med att det första fallet i Sverige av den brittiska virusvarianten hade konstaterats i Sörmland.

Sedan dess har den brittiska varianten ökat snabbt och stadigt och har nu fått fäste i hela landet. Det är inte alla bekräftade coronafall som testas för mutationerna, men bland de fall som testas för mutationerna är den brittiska varianten nu dominerande över hela landet.

Coronapandemin

Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning från vecka 11 med siffror från 18 regioner pekar på att varianten står för över 70 procent av de analyserade covidfallen i 14 regioner.

– Det är slående att vecka 5 och 6 låg de här siffrorna på under 20 procent, så det har gått oerhört fort för den här varianten att etablera sig, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, i SVT:s Aktuellt.

– Den här varianten är mer smittsam, och det finns studier från Storbritannien och Danmark som visar att man oftare behöver sjukhusvård, säger Tove Fall.

Nästan helt dominerande på vissa håll

Störst är utbredningen i Jönköping med 92 procent. I Gävleborg är samma siffra 89 procent, och i Västernorrland och Örebro 86 procent. I Stockholm är utbredningen 84 procent. Av de regioner som Folkhälsomyndigheten undersökt har Norrbotten med 45 procent den lägsta siffran.

Det är regionernas så kallade typning av positiva provsvar som har sammanställts av Folkhälsomyndigheten. Typningen är en ny metod där en enklare analys görs av provsvaren i stället för att som traditionellt leta efter särskilda mutationer i gensekvensen.

Tegnell: Nya åtgärder kan inte göra skillnad

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i Aktuellt att det är naturligt att det dykt upp en virusvariant som anpassar sig och tar över.

Behövs det fler åtgärder?

– I första hand måste vi få de åtgärder vi har på plats att fungera, det är de viktiga åtgärderna. Vi kan inte hålla på att ha massor av sociala kontakter och vi måste få smittskydd och smittspårning att fungera ännu bättre. Det finns ingenting nytt vi kan hitta som kan göra jättestor skillnad.

Så har den brittiska varianten ökat under vintern

Andel upptäckta misstänkta fall av den brittiska virusvarianten vecka 11. Resultatet från prover som togs veckorna 5 och 6 inom parentes.

Jönköping: 92 (16)

Gävleborg: 89 (22)

Västernorrland: 86 (5)

Örebro: 86 (8)

Stockholm: 84 (27)

Blekinge: 84 procent (0 procent)

Kalmar: 83 (23)

Västra Götaland: 78 (24)

Halland: 78 (20)

Sörmland: 77 (8)

Dalarna: 77 (18)

Jämtland/ Härjedalen: 77 (20)

Skåne: 76 (16)

Västmanland: 71 (11)

Kronoberg: 67 (2,7)

Uppsala: 67 (9)

Värmland: 67 (12)

Norrbotten: 45 (6)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Även andra varianter får fäste

Även de sydafrikanska och brasilianska mutationsvarianterna har kommit till Sverige.

Varianterna är mest utbredda i Värmland, där står de för 16 procent, enligt sammanställningen från Folkhälsomyndigheten.

I Dalarna står dessa varianter för 11 procent och i Uppsala och Västmanland 10 procent, visar siffrorna. I många regioner är dock dessa varianter sällsynta än så länge.

Den brasilianska och sydafrikanska varianterna verkar enligt statsepidemiolog Anders Tegnell mer spridas i klusterform och inte på det effektiva sätt som den brittiska gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet