Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bostadsbubblan förstörde den trevliga stämningen

Publicerad
ANALYS ·

Det är ordet som ingen politiker vågar ta i sin mun. B-ordet. Bostadsbubbla. Bara att prata om det riskerar få bubblan att spricka, anser en del ekonomer. I dag onsdag var Sveriges finansminister tvungen.

Knut Kainz Rognerud

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Magdalena Andersson strålade och nickade. Hon hade fint besök. OECD-chefen berättade om hur stolta de var över Sverige och svensk ekonomi. José Ángel Gurría har valt ut Sverige som det enda land i Europa han besöker i samband med ekonomiorganisationens presentationer av årets länder-rapporter.

Anledningen är enkel. Sverige är undantaget i den rikemansklubb där de övriga medlemmarna går knackigt. Många mycket knackigt.

Tre tråkiga besked

Ángel Gurriá hade dock tre tråkiga besked för den socialdemokratiske ministern. Inkomstskillnaderna i Sverige ökar oroande snabbt, visserligen från låga nivåer, vilket är ett problem. Den tiondel som tjänar mest i Sverige tar en allt större del av de totala inkomsterna. Dessutom har Sverige problem med bland annat inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor.

Förstörde stämningen

Men det som oroade Gurría mest och som lite förstörde den trevliga stämningen var bostadsbubblan.

Medan Magdalena Andersson såg något mer ansträngd ut sade generalsekreteraren att Sverige har en bostadsbubbla. Vad än politikerna säger. Och att de inte bara måste börja prata om den utan också hantera den och åtgärda den. Visst, amorteringskraven är bra. Men nu måste regeringen ta bort ränteavdragen. Det var stimulanser som var kul medan de varade, men nu måste vi återgå till det normala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.